Manisalı Çiftçiler Tarla Okullarında Eğitiliyor

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün 2014 yılında da uygulamaya devam ettiği Çiftçi Tarla Okulu Projesi tüm hızıyla sürüyor.

Manisalı Çiftçiler Tarla Okullarında Eğitiliyor

Manisa’nın Turgutlu ilçesinin Kabaçınar Mahallesinde kiraz yetiştiriciliği konusunda, Çiftçi Tarla Okulu’nu ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerle bir araya gelerek, kiraz bahçesinde uygulamalı eğitimlere katıldı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı ve Ziraat Mühendisi Öner Demir’in, bahçe tesisi, toprak işleme, fidan dikimi, gübreleme, sulama, çeşitler, döllenme biyolojisi, hastalıklar ve zararlılar ile mücadele konularında çiftçilere ayrıntılı olarak verdikleri bilgilerin sonrasında, kiraz bahçelerinde uygulamalı eğitime geçildi.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Hasan Çebi, “Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Manisa İlindeki tarımsal faaliyetlerin dünden daha iyi olması için her gün yeni bir değişiklik getirmeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi Çiftçi Tarla Okulu Projesidir. Hem uygulamanın bizzat içerisinde hem de kendi tarlanızda her gün karşılaştığınız sorunları burada öğrenerek çözeceksiniz. Yani kendi tarlanızın bir nevi uzmanı olacaksınız. Bunun içinde hem iyi bir gözlemci, hem eğitimci hem de iyi bir araştırmacı olmanız gerekiyor. Her gün karşılaştığınız problemleri nasıl değerlendirmeniz, nasıl karar vermeniz konusunda arkadaşlarımız, sizlere bu konuları daha detaylı ve bilimsel bir şekilde öğretecektir. Çiftçi tarla okullarımız, entegre mücadele metotlarının hepsini kapsar. Entegre mücadelede uygulanan metotlar burada aynen uygulanacaktır. Bunun için sizlerin bu metotları öğrenmeniz ve öğrenmiş olduğunuz bu metotların nasıl uygulandığını da bilmeniz gerekmektedir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2013 yılında 2 okulla birlikte projeye başladıklarını söyleyen Çebi, “Çiftçi Tarla Okulları Projesi, şu anda 17 İlçemizde 29 adet okulla ve 571 öğrencisiyle devam ediyor. Bağ konusunda 12, zeytinde 8, kirazda ise 6 çiftçi tarla okulumuz bulunmaktadır. Bunun yanında çilekte, kavunda, karpuzda toplamda 29 adet çiftçi tarla okulumuzda bu yıl düzenlemiş olduğumuz eğitimler devam etmekte. Buradaki asıl gayemiz sağlıklı ürün yetiştirmek. Bunun içinde hem insanlarımıza hem de çevreye duyarlı olmamızı sağlamak için bu tarla okullarını açıyoruz” dedi.

Eğitim sonrasında kiraz bahçesine gidilerek, anlatılan konular çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi. Uygulama sırasında üreticilere birtakım bilgiler veren İl Müdürü Çebi, “İlimizde polikültür tarım yapıldığından dolayı ve her türlü ürünün üretilip pazarlara sunulmasındaki kolaylık sebebiyle ürünlerimiz yurtdışına ihraç edilmekte. Bunun için de ilimizin en önemli ürünlerinden olan zeytin, bağ, kiraz, kavun, karpuz ve çilek gibi ürünlerde 6 konuda tarla okulu açtık. Buradaki asıl amacımız, sağlıklı ürünü üretip, yurtdışına göndermek ve herhangi bir ilaç kalıntısı olmadan, yüksek gelir elde ederek çiftçimizin gelir seviyesini yükseltmektir. Bundan dolayı çiftçilerimizin bu okullara ilgisi çok fazladır” şeklinde konuştu.

Çebi son olarak projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Çiftçilerimizin bütün sorunlarını tespit ederek, ekibimizle beraber her zaman yanlarındayız. Burada açmış olduğumuz çiftçi tarla okuluna göstermiş oldukları ilgiye de çok teşekkür ediyoruz. Bu ilgi devam ettiği sürece biz her gün yanlarındayız” dedi.

Kaynak: İHA