Kenya'da İmam Şerif'in Öldürülmesi

Kenyalı yetkililer, Mombosa'nın "Makaburi" olarak bilinen tanınmış imamlarından Şeyh Ebubekir Şerif'in öldürülmesinin ardından, öfkeli Müslümanların olay çıkarabileceği endişesiyle alarma geçti.

AA'ya açıklamada bulunan yerel yetkililerden Nelson Marwa, kendilerine izinli gösteri yapılacağına dair bilgi gelmediğini ancak bazı gençlerin huzuru bozmaya çalışabileceği düşüncesiyle alarma geçtiklerini kaydetti.

Marwa, bölgedeki kilise ve camilerde güvenlik önlemlerini sıkıştıracaklarını ifade ederken, yerel yetkililer ve güvenlik kaynakları, Kwale ve Kilifi bölgelerinden Mambosa'ya ek güvenlik gücü sevk edildiğini kaydetti.

Şeyh Ebubekir Şerif, Şanzu bölgesinde, salı günü kimliği belirlenemeyen kişilerin silahlı saldırısında hayatını kaybetmişti.
Şerif'in, Kenya'nın kıyı kesiminde tanınan ve sözünü sakınmayan imamlardan olduğu ve çok fazla takipçisi bulunduğu biliniyor. Şerif'in Majengo'da imamlık yaptığı Şuheda Camisi, şubatta, "Müslüman gençlerin radikalleştirilmesi için kullanıldığı" gerekçesiyle polis baskınına uğramıştı.
BM'nin Somali'de faaliyet gösteren Eş-Şebab örgütüne destek vermekle itham ettiği Şerif, Nairobi'de 2010'da bir kişinin öldüğü bir saldırıyla ilgili dava kapsamında bu hafta mahkemeye çıkacaktı.
Şerif, yakın zamanda yaptığı açıklamalarında, "sıranın kendisine geldiğini" ve terörle mücadele birimleri tarafından izlendiğini söylüyordu.
Şuheda Camisi ile bağlantılı imamlar Şeyh İbrahim Ömer ve Şeyh Abud Rogo da benzer şekilde, aynı yol üzerinde öldürülmüş, ölümleri tepkilere ve protestolara neden olmuştu.

Kaynak: AA