Hindistan'da Yapılacak Genel Seçimler

Genel seçimlere hazırlanan Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletindeki Müslümanlar, bölgede yaşanan şiddet olaylarından dolayı genel seçimlerde temsil edilmeyecekleri endişesini taşıyor.

Uttar Pradeş eyaletinin Muzaffarnagar kentinde Müslümarla Hindular arasında 3 hafta süren, 60 kişinin ölümü ve 60 binden fazla kişinin yerlerinden olmasıyla sonuçlanan şiddet olaylarının etkisini üzerlerinden atamayan Müslümanlar için genel seçimler pek anlam taşımıyor.
Şahpur köyünde kurulan geçici kampta eşi ve iki çocuğuyla yaşayan 32 yaşındaki Arjumand Bano, "Durumumuz değişmeyecek. İsyancılar, bizi her şeyi bırakıp gitmeye zorladı. O zamandan beri kendimizin ve çocuklarımızın geleceği belirsiz halde geçici kampta yaşıyoruz. Başa kim gelirse gelsin koşullarımız aynı kalacak. Bu seçimden hiçbir şey beklemiyoruz" dedi.

Eşi ve üç çocuğuyla küçük bir kulübede kalan Aşgar Ahmed, köyüne saldırı düzenlediğinde evini bırakıp gitmek zorunda kaldığı geceyi unutmak istediğini ifade ederek, "Kime oy vermeliyiz? Bizlere daha iyi bir gelecek sağlayacaklar mı? Kimsenin bizi umursamadığını biliyoruz" diye konuştu.

Geçici kamplar, son birkaç ayda yüzlerce Müslüman için kalıcı ikamet haline geldi. Bölgede 15 binden fazla kişi, geçici kamplarda yaşıyor. Hükümet yetkililerine göre, şiddet eylemlerinden etkilenen kişilere gerekli yardım veriliyor.
Olaylardan etkilenen bölgelerde seçimler 10 Nisan'da yapılacak.
Müslümanların büyük bölümü, 2002 yılında Gujarat'ta patlak veren ve yaklaşık 2 bin Müslümanın öldüğü şiddet olaylarından sorumlu tuttukları Ulusal Demokratik İttifak'ın başbakan adayı Narendra Modi'ye oy vermeyeceğini söylüyor.
Muzaffarnagar'da geçen sonbaharda üç hafta süren çatışmalar, iki Hindu'nun kız kardeşleriyle dalga geçtiğini ileri sürdükleri Müslüman bir erkek çocuğunu öldürmesi üzerine patlak vermişti.
Müslümanlardan oluşan bir çetenin misilleme olarak iki Hinduyu linç etmesinin ardından Hindular, Müslümanlara yönelik şiddet eylemleri düzenlemiş, evleri ve dükkanları yağmalamıştı.
Kaynak: AA