'Senfonik Neşet Ertaş Türküleri'nde son prova

MDOB'un opera sahnesine taşıyacağı "Senfonik Neşet Ertaş Türküleri" konserinin dünya prömiyeri için genel prova yapıldı.Türkülerin düzenlemesini yapan şef Yalçın: "Kendimize yakın ve tanıdığımız müzikler olduğu için insanlar bu projeyi çok sevecek"

'Senfonik Neşet Ertaş Türküleri'nde son prova
Mersin Devlet Opera ve Balesi'nin (MDOB) opera sahnesine taşıyacağı "Senfonik Neşet Ertaş Türküleri" konserinin dünya prömiyeri için son prova yapıldı.

Türkülerin düzenlemesini yapan şef Serdar Yalçın, Mersin Kültür Merkezi'ndeki genel prova öncesi yaptığı açıklamada, proje fikrinin MDOB Müdürü Erdoğan Şanal'dan çıktığını söyledi.

Türkülerin operaya uyarlanması konusunda kendisine teklif yapıldığını ifade eden Yalçın, büyük bir prodüksiyon olmasını istediğini, koro, orkestra ve solistlere koral senfonik bir yapılanmayla uyarlama yaptığını belirtti.

Neşet Ertaş'ın UNESCO tarafından kabul edilen önemli bir kültürel isim olduğunu vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:

"Ertaş'ın herhangi bir parçasının dünyanın farklı bir yerinde benim notaları göndermemle çalınıp söylenmesi mümkün olabilecek. Bu şu an dünyada binlerce olan opera evlerinin birinde olabilir. Bağlamasız ve Türk sazı olmadan düşünmemin nedeni de buydu. Dünyanın herhangi bir yerinde Neşet Ertaş'ın seslendirilmesini amaçladık. Uğraştıkça türküleri daha da çok sevdim. Hatta bazısı makamsal açıdan benim için bulmaca gibiydi ama epey emek verdim. Ciddi bir çalışma sürecinde iyi solistler, orkestra ve koroyla netice aldık. Umarım insanlarımızın istediği gibi olacak. Kendimize yakın ve tanıdığımız müzikler olduğu için insanlar bu projeyi çok sevecek."

Senfonik Neşet Ertaş Türküleri dünya prömiyeri konseri, yarın saat 20.00'de MDOB'da yapılacak. Konser, perşembe günü aynı saatte de sanatseverlerle buluşacak.

MDOB orkestrası ve korosunun görev alacağı konserde solist sanatçılar Bengi İspir Özdülger, Nihan Evren, Mehmet Yılmaz ve Onur Polat, Ertaş'ın eserlerini seslendirecek. Koroyu Anıl Aydın'ın hazırladığı konserde, Marina Kvlividze başkemancı olarak görev alacak.