Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı Yapıldı

Eğirdir ilçesindeki Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce "Kerevit Çalıştayı" düzenlendi.

Isparta Barida Otel'de düzenlenen çalıştayda, kerevit popülasyonu ve yetiştiriciliği hakkında politikaların nasıl oluşturulacağı tartışıldı. Isparta Valisi Vahdettin Özkan, burada yaptığı konuşmada, kerevitin Isparta için çok önemli bir gelir getirici ürün olduğunu ve yapılan bu çalıştayın önemli çıktılar vereceğini umduğunu ifade etti.

Özkan, ekonomik parametrelerin dünyayla uyum içinde ilerlemesi için bölgesel olarak ekonomik potansiyellerin belirlenmesi ve bu amaçla yapılacak çalışmalara önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü ve Çalıştay Başkanı Şakir Çınar, Eğirdir Gölü'nden 1985 yılında 2 bin tonun üzerinde kerevit çıkarıldığını fakat büyük bir ticaret ve istihdam kaynağı olan sektörün 2000'li yıllardan itibaren yanlış avlanma yüzünden bitme noktasına geldiğini ifade etti.

Çınar, şöyle konuştu:
"Yapılan çalıştayın, sektör sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını ve bu konuda bize bir yol haritası çizeceğini düşünmekteyim. Tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevit, hastalıkların neden olduğu tahribat, aşırı avcılık ve kirlilik problemleri yüzünden azalmıştır. Günümüzde doğal suların restorasyonu ve stokların takviyesi gibi amaçlarla kerevit üretimi yapılmakta olup belli bir boya kadar büyütülmesi ardından doğal sulara bırakılması ya da pazarlanabilir boya gelinceye kadar büyütülmesi esasıyla hareket edilmektedir."
Çalıştay, kerevit üretimiyle ilgili çalışma yapan öğretim üyelerinin sunumlarıyla devam etti.
Kaynak: AA