Dışişleri Bakanlığı'ndan Mısır'daki Adam Cezalarına Tepki

Dışişleri Bakanlığı, Mısır'daki idam kararlarının başta adil yargılama ve yaşama hakkı olmak üzere hukukun evrensel ilkeleriyle bağdaşmadığını, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nde kayıtlı temel hak ve özgürlükleri açıkça ihlal ettiğini bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, Minya Ceza Mahkemesi'nin bugün açıkladığı kararla 529 kişi hakkında aldığı idam kararını, 37 kişiye idam ve geri kalan 492 kişiye müebbet cezasına çevirerek hükme bağladığı, keza aldığı bir başka kararda da nihai olmamakla birlikte 683 kişi hakkında idam cezası verdiğinin öğrenildiği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Sözkonusu kararlar, başta adil yargılama ve yaşama hakkı olmak üzere, hukukun evrensel ilkeleriyle bağdaşmamakta, Evrens?el İnsan Hakları Beyannamesi’nde kayıtlı temel hak ve özgürlükleri açıkça ihlal etmektedir. Uluslararası topluma kabul edilemez nitelikteki bu kararlara gerekli tepkiyi vermesi için çağrıda bulunmaktayız. Mısır halkının huzurunu ve esenliğini daha da zedeleyecek ve büyük bir kültüre sahip Mısır’ın uluslararası itibarına zarar verecek sözkonusu kararların Mısır adli makamlarınca gözden geçirilmesini temenni ediyor, bu zor süreçte her zaman olduğu gibi dost ve kardeş Mısır halkının yanında olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz."
Kaynak: İHA