Türkiye'deki Her 30 Kişiden Sadece 1'i Düzenli Kitap Okuyor

Türkiye'de her 30 kişiden sadece 1'i düzenli kitap okurken, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler kitap okumayı teşvik etmek için etkinlikler ve yarışmalar düzenliyor.

Türkiye'deki Her 30 Kişiden Sadece 1'i Düzenli Kitap Okuyor
,
Türkiye gelişmiş ülkelere göre daha az kitap okuma oranlarıyla dikkat çekiyor. Yapılan toplumsal araştırmalarda, kitap okuma alışkanlığı olmayanların bir çoğu, "İşten yorgun geliyorum", "Derslerim çok fazla", "Kitaplar pahalı" gibi nedenlerden ötürü kitap okumaya zaman ayırmadıklarını belirtiyorlar. İstatistiklere göre kişi başına ortalama kitap okuma oranı istenilen seviyelerde olmaması nedeniyle bazı sivil toplum kuruluşları harekete geçirerek kitap okumayı teşvik eden bazı etkinlikler düzenliyor. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen, kamu kurumlarının son yıllarda kitap okumayı teşvik yönünde yaptığı çalışmalar son derece önem arz ediyor. Kitap okuma imkanı sağlayan mekanların oluşturulması, düzenlenen yarışmalarla okumayı teşvik edici aktivitelerin düzenlenmesi, kitap dağıtımları, ülkemizin okunma oranını artırma yönünde önemli bir süreç olarak görülebilmekte.Bu etkinliklerden en ilgi çekeni ise Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği kitap okuma yarışması.

Belediye, bu yönde örnek bir çalışmaya 10 yıldır imza atıyor. İlçe genelindeki 7 Bilgi Evi'nin organizesinde, her yıl Zeytinburnu'nda okuyan, yaşayan veya çalışan tüm kitap dostlarının büyük ilgi gösterdiği Kitap Okuma Yarışmasının bu yıl onuncusu gerçekleştiriliyor. 4 ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışma büyük ilgi görmekte. Yarışmada, her kategoride belirlenen 7 kitap yarışmacılar tarafından okunuyor, okunan kitaplardan ise toplam 100 soruya en çok doğru cevap veren yarışmacılara, kategorilerine göre birinciler 2 bin TL, ikinciler bin 500 TL, üçüncüler bin TL olmak üzere ilk 10 dereceye para ödülü veriliyor. Ayrıca, kazananlardan ilk 3 dereceye giren yarışmacılar, ailelerinden 2 kişi ile birlikte 2 gece 3 gün sürecek keyifli bir Kapadokya kültür gezisi ile ödüllendiriliyor.

Bu güne kadar ilçe genelinde 25 binden fazla kişinin katıldığını yarışmanın ödül töreni 24 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA