Rüşvet ve nüfuz ticareti önergede

Ak Parti, 17 Aralık operasyonunun ardından istifa etmek zorunda kalan 4 bakan ile ilgili önergesinde iddiaları tek tek sıraladı. Önerge 5 Mayıs’ta görüşülecek

Rüşvet ve nüfuz ticareti önergede
Ak Parti, yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan 4 eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması amacıyla hazırladığı önergesini “değiştirerek” Meclis Başkanlığı’na sundu. Geri çekilip yenilenen önergede, yolsuzluk soruşturması kapsamında istifa etmek zorunda kalan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili iddialar, suçlamaları tam olarak yansıtmadığı eleştirilerine yol açan önergeden farklı olarak, tek tek sıralandı. Ak Parti, yenilenen önergede iddiaların TCK’nın rüşvet, resmi belgede sahtecilik, nüfuz ticareti, gizliliğin ihlali ve görevi kötüye kullanma suçlarını düzenleyen maddeleri uyarınca soruşturulmasını istedi. Meclis Genel Kurulu’nda 5 Mayıs’ta yapılacak görüşmelerde soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik önergeler ele alınacak.


İddialar tek tek sıralandı
Önergede eski bakanlarla ilgili şu görüşlere yer verildi:
* ÇAĞLAYAN HAKKINDA Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında kendisinin İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1,5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı iddia edilmektedir. Sayılan ve Çağlayan tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, TCK’nın 204 (Resmi belgede sahtecilik) ve 252. (Rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.

* GÜLER HAKKINDA Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği, bu şahısla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı, bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği, bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu iddia edilmektedir. Sayılan ve Güler tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, TCK’nın 204. (Resmi belgede sahtecilik), 255. (Nüfuz ticareti), 252. (Rüşvet) ve 285. (Gizliliğin ihlali) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.

* BAĞIŞ HAKKINDA Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler karşılığında; bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği, bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı, bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu iddia edilmektedir. Sayılan ve Bağış tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, TCK’nın 255. (Nüfuz ticareti) ve 252. (Rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.

* BAYRAKTAR HAKKINDA Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylattıkları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları iddia edilmektedir. Bu eylemlerin bir kısmının Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği; ayrıca bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği iddia edilmektedir. Sayılan ve Bayraktar tarafından işlendiği iddia edilen eylemler, TCK’nın 255. (Nüfuz ticareti) ve 251. (Görevi kötüye kullanma) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması gereği ortaya çıkmaktadır.”

Önergede, iddia edilen ve cezai sorumluluğu gerektiren eylemlerinin soruşturularak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için anayasa ve içtüzük uyarınca Meclis soruşturması açılması talep edildi.