Steınmeıer Açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Gürcistan’ın Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması imzalamasının Gürcistan-Rusya ilişkilerine tehdit oluşturmadığını söyledi.


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius, birlikte düzenledikleri Gürcistan ziyaretinde Gürcü Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze ile bir araya geldi. Dışişleri bakanları, gerçekleştirdikleri görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısına açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında konuşan Panjikidze, görüşmede Gürcü hükümetinin Haziran’dan önce AB ile Ortaklık Anlaşması imzalamaya hazır olduğunu bir kez daha teyit ettiğini dile getirdi. Panjikidze, “Ortaklık Anlaşması, ülkemiz için Euro entegrasyonuna yönelik bir ana plan anlamına geliyor ve Gürcistan hükümeti bunun uygulanması için belirli adımları hazırlamıştır” diye konuştu.

Alman Bakan Frank-Walter Steinmeier de Gürcistan ile AB arasında imzalanacak anlaşmanın herhangi birine yönelik olmadığını ifade etti.

Gürcistan-AB arasındaki ekonomik ilişkilerin de derinleşeceğini belirten Steinmeier, ancak bunun Gürcistan’ın Rusya ile olan ekonomik ilişkilerine tehdit oluşturmadığını kaydetti.

Steinmeier, Gürcistan’ın muhtemel AB üyeliğine yönelik bir soruya ise, “10, 15 veya 20 yıl içerisinde ne olacağını söylemek zor” cevabını verdi.

Fransız Bakan Laurent Fabius ise, Ortaklık Anlaşması’nın, AB’ye katılım konusuyla yasal boyutta veya uygulama bazında ilgili olmadığını dile getirirken, anlaşmanın AB ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesi açısından önem taşıdığını belirtti.

Kaynak: İHA