Kayseri’de 'İfade Özgürlüğü” Çalıştayı

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen “İfade Özgürlüğü Kapsamında Toplantı, Gösteri Yürüyüşü ve Basın Açıklaması Haklarının Kullanılması ile İlgili Mülki İdare Amirlerinde ve Kolluk Görevlilerinde Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamındaki çalıştayların yedincisi Kayseri’de düzenlendi.

Kayseri’de 'İfade Özgürlüğü” Çalıştayı

Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları ile Emniyet ve Jandarma Teşkilatı kolluk personelinin katıldığı çalıştay ile mülki idare amirleri ve kolluk personelinin uygulamada sınırlayıcı yetkilerini kullanırken yasallık ve meşruiyet arasındaki dengeyi gözetme hususunda farkındalıkların artırılması ve İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun insan hakları alanında teftiş kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması haklarının sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla Mülkiye Müfettişi Harun Öksüz’ün projenin temel hedef ve amaçlarını içeren sunumunun ardından, Prof. Dr. Hasan Hüseyin Çevik tarafından proje kapsamında 5 ilde yapılan yüz yüze çalışmalar sonucunda elde edilen bulgular paylaşıldı. Çalıştayın devamında ise Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı Hakimi Selim Doğanay tarafından toplumsal olaylar ile ilgili AİHM kararları değerlendirildi. Prof. Dr. Turgut Göksu’nun toplumsal olayların yönetimini etkileyen temel faktörler anlatmasının ardından genel değerlendirmeler yapılarak katılımcıların görüşü alındı.

Çalıştayın sonuç bölümünde, Türkiye’nin önde gelen siyasi hedeflerinden biri olan insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi amacına katkı sağlayacak proje kapsamında, seçilen 8 pilot ildeki çalıştayların tamamlanmasının ardından toplumsal olayların yönetilmesi ile ilgili sürecin ayrıntılı bir rapor ile değerlendirileceği vurgulandı.
Kaynak: İHA