Diyarbakır'da 'Sürgün Portreleri' Adlı Fotoğraf Sergisi Açıldı

Diyarbakır'da, Ermenilerin 1922-1926 yılları arasında Fransa'ya gidişleri sırasında çekilen 99 kimlik fotoğrafından oluşan sergi açıldı.

Sümerpark'ta bulunan Sanat Galerisi'nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkezi Fransa'nın Lyon kentindeki Fransız Ermeni sivil toplum kuruluşu Yerkir Europa ve Aram Dergisi işbirliğiyle 1922-1926 yılları arasında Fransa'ya gidişleri sırasında çekilen 99 kimlik fotoğrafından oluşan "Sürgün Portreleri" adlı serginin açılışı törenle yapıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, törende yaptığı konuşmada, bu topraklarda 99 yıl önce birlikte yaşadıkları Ermenilerin artık olmadığını söyledi.

Bu topraklarda Ermeniler ile bir geçmişlerinin bulunduğunu anlatan Kışanak, "Geleceğe doğru bir yolculuk içerisindeydik, ne yazik ki artık çok az sayıda Ermeni kardeşimiz bugün bizimle birlikte bu topraklarda yaşıyor. Büyük çoğunluğu artık burada değil. Bu serginin açılışı vesilesiyle kaybettiklerimizi buradan saygıyla rahmetle yad ediyorum" dedi.

"Bu acıyı azaltmak bu yarayı tedavi etmek hepimizin görevi ve sorumluğudur" diyen Kışanak, belki siyasetin sert kulvarı içinde daha önce yapılamayanları burada sanatın gücüyle yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kışanak, şöyle konuştu:
"Siyasal düşüncesi ve hayata bakışı ne olursa olsun bu sergiyi gezen herkes insanlığını hatırlayacak, vicdanıyla baş başa kalacak ve yaşanan bu acıdan dolayı bir insan olarak acı ve ıstırap duyacaktır. Bu kentte rengarenk bir çiçekler bahçesi vardı. Kimisi toprağından söküldü, kimisinin dalı kırıldı, kimisi de soldu. Şimdi biz de onların her birini yeniden yerine koyma gayreti içindeyiz. Çünkü Diyarbakır böyle daha güzel olacaktır. Yaşadığımız bu süreçlerle kaybettiklerimizi, yitirdiklerimizi, solan renklerimizi yerine koymak ve yeniden canlandırmak hepimizin görevidir."
YERKİR Europa Temsilcisi Armen Gazeryan da sergi ile bu topraklarda doğmuş insanları sembolik olarak bu topraklara geri getirmek istediklerini kaydederek, sergiyle aynı zamanda Ermenilerin köklerinin bu topraklarda olduğunu, dillerinin, kültürlerinin bu topraklarda şekillendiğini anlatmak istediklerini söyledi.

Sergi, 2 Mayıs'a kadar açık kalacak.
Kaynak: AA