Bir Türk ve Bir Yunanlı'nın Objektifinden; 'Komşudan Yansımalar”

Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek adına, Atina’da geçen yıl açtığı fotoğraf sergisi büyük ilgi gören gazeteci-yazar Uğur Oral 5 Mayıs’ta İzmir’de, Yunanlı sanatçı Thanos N.

Bir Türk ve Bir Yunanlı'nın Objektifinden; 'Komşudan Yansımalar”
Stasinopoulos ile birlikte bir sergi açacak. Yunanlı sanatçının Türkiye’de, Oral’ın ise Yunanistan’da çektiği fotoğrafların yer alacağı serginin geliri engelli çocukların eğitiminde kullanılacak.
Türk-Yunan dostluğunu pekiştirmek adına geçen yıl Atina’da engelli Yunan çocuklarına destek amaçlı bir fotoğraf sergisi açan gazeteci-yazar Uğur Oral yeni bir proje için kolları sıvadı. Bu bağlamda, 28 Nisan’da Atina’da yeni bir sergi daha açmaya hazırlanan Oral, 5 Mayıs’ta da İzmir’de, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda, Yunanlı sanatçı Thanos N. Stasinopoulos ile birlikte bir başka sergiye daha imza atacak. “Komşudan Yansımalar” adını taşıyacak fotoğraf sergisinin teması “Bir Türkün objektifinden Yunanistan; bir Yunanlının objektifinden Türkiye” olacak. Sergide, Yunanlı sanatçı Stasinopoulos’un Türkiye’de, Oral’ın ise Yunanistan’da çektiği toplam 64 fotoğraf sanatseverlerin beğenisine sunulacak. İzmir’de, 5-10 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak serginin geliri engelli çocukların eğitim gördüğü Konak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’ne bırakılacak.

Geçen yıl Atina’da açtığı serginin güçlü dostluklara vesile olduğunu belirten Oral “İlk sergim Yunan Basını’ndan ve Yunanlı sanatseverlerden çok büyük ilgi gördü. Çok sayıda fotoğrafım alıcı buldu ve serginin tüm gelirini Yunanistan’da engelli çocuklar için çalışan Amimoni Vakfı’na bıraktım. Atina’da, önceki sergimi açtığım Booze Cooperativa Sanat Merkezi’nin daveti üzerine 28 Nisan’da aynı mekanda ikinci sergimi açacağım. Bu sergimin de gelirini yine aynı vakfa bağışlayacağım. 5 Mayıs’ta ise, bu sefer İzmir’de Yunanlı sanatçı Thanos N. Stasinopoulos ile birlikte ortak sergi açacağız.”
Karşılıklı iki ülkede açılan bu sergilerin evrensel bir dil olan “sanat” aracılığıyla Türk Yunan dostluğuna katkıda bulunmayı amaçladığını belirten gazeteci-yazar Uğur Oral bu bağlamda İzmir’de bir Yunanlı sanatçıyla birlikte açacakları sergiyle iki ülkenin kaynaşmasına vesile olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yunanlı sanatçı Stasinopoulos’un da Türk-Yunan dostluğuna büyük önem verdiğinin altını çizen Oral sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli dostum Doç. Dr. Thanos Stasinopoulos İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde mimarlık bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Sekiz aydır İzmir’de yaşıyor. Kısa süre içinde ülkemizi ve insanımızı çok sevdi. Kendisi Türkiye’nin birçok şehrinde fotoğraf çekimleri gerçekleştirmiş. Yunanlı dostumuz Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çektiği 32 fotoğrafını sanatseverlerin beğenisine sunacak. Ben de Atina, Sakız Adası ve Rodos Adası’nda yaptığım çekimlerden hazırladığım 32 fotoğraflık bir koleksiyonu paylaşacağım ziyaretçilerle. Fotoğraflarımızın satışından elde edilecek geliri engelli çocukların eğitimi için kullanacağız. Sergi 5-10 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda açık kalacak. Etkinliğimizin özünü oluşturan “dostluk ve barış” mesajımızın geniş kitleler tarafından alındığını görmek bizi hem çok mutlu edecek, hem de iki komşu ülke arasındaki dostluğa bir katkıda bulunmak suretiyle bize onur verecek. Tüm sanatseverleri “Komşudan Yansımalar” isimli sergimize bekliyoruz.”
Kaynak: İHA