Bergama 74. Kuruluş Yılında Köy Enstitülerini Unutmadı

Bergama Belediyesi ve Eğitimde Sınıf Tavrı Grubu, Köy Enstitüleri’nin 74.kuruluş yıldönümü nedeniyle “Köy Enstitüleri’nden Günümüze Eğitim” konulu panel düzenledi.

Bergama 74. Kuruluş Yılında Köy Enstitülerini Unutmadı

Bergama Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen konferansa Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Belediye Meclis Üyeleri, Eğitimde Sınıf Tavrı Grubu, Eğitim-Sen Bergama Şubesi üyeleri, Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açılış konuşması için kürsüye gelen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç “74 yıl önce aslında sadece bu toprakların, Anadolu’nun değil belki de dünyanın en önemli ve özgün projelerinden birisi yaşama geçmişti. Cumhuriyet’in ilk kuşağı; gerçekten de aydınlanma felsefesini içlerinde, yüreklerinde ve beyinlerinde taşıyan o kuşak, bu ülkeye silinmez izler bıraktı. Bu panelin 23 Nisan’a denk gelmesi bu etkinliğe daha da değer kattı. Bugün bu salondaki herkes genç. Köy Enstitüleri’nden mezun öğretmenlerimiz var. Onlar hiçbir zaman yaşlanmıyor. Aramızda görmekten mutlu olduğum genç arkadaşlarımız var. Bu iki gençlik; biri hiç yaşlanmayan gençler, diğeri de henüz yaşamlarının başında olan gençler birlikte el ele verip bu ülkede çok güzel günleri birlikte getirecek diye düşünüyorum. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Gönenç’in ardından kürsüye Eğitim-Sen Bergama Baştemsilcisi Özgül Aldış ve Köy Enstitüsü Mezunu emekli öğretmen Cevat Turan geldi. Cevat Öğretmen, Köy Enstitüsü yıllarını ve anılarını anlatırken kendisi gibi Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmenler duygusal anlar yaşadı.

Açılış konuşmaları sonrasında panele geçildi. Eğitimde Sınıf Tavrı Üyesi Yaşmak Pusat’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları ise Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ve Prof. Dr. Rıfat Okçabol’du. Köy Enstitüleri’ni ve tarihi sürecini analiz eden Profesör Kocabaş ile Profesör Okçabol, Türkiye’deki eğitim sisteminin bugün geldiği nokta konusunda katılımcılara bilgiler verdiler.

Konferansın ardından Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç Profesör Kocabaş’a, Profesör Okçabol’a ve Köy Enstitüsü’nden mezun emekli öğretmenlere teşekkür plaketi verdi.
Kaynak: İHA