Bahçeli'den Erdoğan'a taziye çıkışı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakanlık’tan 1915 olaylarıyla ilgili yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

Bahçeli'den Erdoğan'a taziye çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankırı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin 1915 olaylarıyla ilgili yapılan açıklamaları hatırlatması üzerine Bahçeli, dün yaptıkları yazılı açıklamaları aynen tekrarladıklarını ifade etti.

Bahçeli, “Dün çok ayrıntılı bir açıklama yapmıştık. Bugün de aynı açıklamayı tekrar ediyoruz. 24 Nisan itibariyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanının yapacağı açıklamayı bekledik. Hepsini göreceğiz, dinleyeceğiz. Bir tek şey söylemek istiyorum. Türkiye'de birçok çevreler'hepimiz Ermeniyiz' diyorlar. Zannediyorum Başbakan da aynı şeyi, başbakanlık makamı olarak söylemeye başladı. Bu büyük bir talihsizliktir. Cumhurbaşkanlığı adaylığından hemen çekilmelidir” dedi.

BAŞBAKAN'DAN TARİHİ MESAJ
Başbakan Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin bir mesaj yayımlamıştı. Ermeni vatandaşların ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan’ın, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamayacağını söyledi.

Adil bir insani ve vicdani duruşun, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Tabiatıyla ne bir acılar hiyerarşisi kurulması ne de acıların birbiriyle mukayese edilmesi ve yarıştırılması acının öznesi için bir anlam ifade eder. Atalarımızın dediği gibi ‘ateş düştüğü yeri yakar’. Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. 1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir” dedi.

“1915 OLAYLARININ SİYASİ ÇATIŞMA KONUSU HALİNE GETİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Türkiye’deki bu özgür ortamın, suçlayıcı, incitici, kışkırtıcı söylem ve iddiaları seslendirmek için vesile olarak görenler de bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ne var ki, tarihi meseleleri hukuki boyutlarıyla birlikte daha iyi anlamamız, kırgınlıkları yeniden dostluklara dönüştürmemiz mümkün olacaksa, farklı söylemlerin empati ve hoşgörüyle karşılanması ve bütün taraflardan benzer bir anlayışın beklenmesi tabiidir. Türkiye Cumhuriyeti hukukun evrensel değerleriyle uyumlu her düşünceye olgunlukla yaklaşmaya devam edecektir. Fakat 1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan hadiseler, hepimizin ortak acısıdır. Bu acılı tarihe adil hafıza perspektifinden bakılması, insani ve ilmi bir sorumluluktur. Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır.”

“KOMİSYON KURULMASI ÇAĞRISINDA BULUNDUK”

Erdoğan, bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmanın ve yeni kavgalar üretmenin kabul edilebilir olmadığı gibi ortak geleceğin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da olmadığını vurguladı. Zamanın ruhu, anlaşmazlıklara rağmen konuşabilmeyi; karşıdakini dinleyerek anlamaya çalışmayı; uzlaşı yolları arayışlarını değerlendirmeyi; nefreti ayıplayıp saygı ve hoşgörüyü yüceltmeyi gerektirdiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Bu anlayışla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduk. Bu çağrı geçerliliğini korumaktadır. Türk, Ermeni ve uluslararası tarihçilerin yapacağı çalışma, 1915 olaylarının aydınlatılmasında ve tarihin doğru anlaşılmasında önemli bir rol oynayacaktır. Bu çerçevede arşivlerimizi bütün araştırmacıların kullanımına açtık. Bugün arşivlerimizde bulunan yüzbinlerce belge, bütün tarihçilerin hizmetine sunulmaktadır” şeklinde konuştu.

“YENİ BİR GELECEK İNŞA EDEBİLECEK İMKÂN VE KABİLİYETLERE BUGÜN DE SAHİPTİR”
Türkiye’nin, geleceğe güvenle bakan bir ülke olarak tarihin de doğru anlaşılması için ilmi ve kapsamlı çalışmaları her zaman desteklendiğini sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, “Etnik ve dini kökeni ne olursa olsun yüzlerce yıl bir arada yaşamış, sanattan diplomasiye, devlet idaresinden ticarete kadar her alanda ortak değerler üretmiş Anadolu insanları, yeni bir gelecek inşa edebilecek imkân ve kabiliyetlere bugün de sahiptir. Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Aynı dönemde benzer koşullarda yaşamını yitiren, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle ve saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA