Aşçı ve Garson Adayları Çince Öğreniyor

Nezihe Yalvaç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde İngilizce ve Rusça'nın yanı sıra Çince eğitim de alan öğrenciler, turizm sektörüne nitelikli ara eleman olarak yetişiyor.

Hizmet sektöründe önde gelen ve ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdisinde önemli paya sahip turizm sektörüne ara eleman yetiştiren Nezihe Yalvaç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde, Yiyecek İçecek Hizmetleri Çince Bölümü'nde 134, Rusça Bölümü'nde 156, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri İngilizce Bölümü'nde 152 öğrenci eğitim görüyor.
Çince konuşma ve yazmanın yanı sıra mesleki terimlerle ilgili eğitim de alan öğrencilere, yiyecek ve içecek adları, restoranda müşteri karşılanması, isteklere nasıl cevap verileceği gibi konular da öğretiliyor.
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında Çince'yi Uluslararası Yaygınlaştırma Ofisi öncülüğünde bu ülkede de eğitim görüyor.
Okulda teorik eğitim alan öğrenciler, okulun uygulama otelinde de sektöre ön hazırlık eğitiminden geçtikten sonra turizm bölgelerinde 9 ay staj görüyor. Sektöre adaptasyonlarını tamamlayan öğrenciler, mezun olduktan sonra başta staj gördükleri yer olmak üzere sektörde çalışmaya başlıyor.
Çince öğretmeni Kübra Üstüntaş, AA muhabirine, Ankara Üniversitesi'nden mezun olduğunu ve bir yıl Tayvan'da dil eğitimi aldığını söyledi.

Öğrencilere, ağırlıklı olarak konuşma ile ilgili eğitim verdiğini anlatan Üstüntaş, mesleki Çince'de ise bölümle alakalı kelimeleri öğrettiğini ifade etti.

Üstüntaş, "Öğrencilerin Çince'ye ilgisi güzel ama yazmakta zorlanıyorlar" dedi.

Çince eğitim alan 9. sınıf öğrencisi Halil Öztürk de bu dile ilgi duyduğunu belirterek, "Okulu bitirip, aşçı olmak istiyorum. Çince'nin ileride yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Öğrenci Nevin Kahveci ise "Çince öğrenmek için İçel'den Adana'ya geldim. Bu dile ilgi duyuyorum, öğrenmeye de başladım. Aşçı olmak istiyorum" dedi.

Kaynak: AA