Ailesini Tatlı Yapıp Satarak Geçindiriyor

Diyarbakır'da, babası cezaevinde olan 17 yaşındaki bir genç, aile geçimine katkıda bulunmak için tatlı yapıp satıyor.

Ailesini Tatlı Yapıp Satarak Geçindiriyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Yenihal semtinde bulunan Toptancılar Sitesi mevkinde kurduğu seyyar arabasıyla tatlı yapıp satarak ailesini geçindiren Uğur Büdüş, babasının cezaevinde olması nedeni ile zor günler geçirdiklerini söyledi.

Daha önce babası ile birlikte işlettiği tatlıcı dükkanından, babasının cezaevine girmesi nedeni ile kirayı ödeyemediği için iş yerinden çıkmak zorunda kalan Büdüş, yaklaşık 2 yıldır arabadan bozma seyyar tezgahında tatlı yapıp satarak 7 kişilik ailesinin geçimini sağladığını kaydetti.

Güneydoğu’da yaşamanın ve çocuk olmanın zor olduğunu dile getiren Büdüş, "Babam cezaevinde olmasaydı, ben bugün okul sıralarında oturacaktım. Ya bir mühendis ya da bir doktor olurdum. Annem okumuş olsaydı bugün ben de onun yolundan giderdim. 11 yaşında iken babam evimizi Antalya’dan Diyarbakır’a taşıdı, aslen Bingöllüyüz. Güneydoğu’daki yaşam ile Antalya, ya da diğer batı illerindeki yaşamın farklılığını 11 yaşından sonra öğrendim. Burada çocuk olmak, çocuk yaşta dünyanın yükünü omuzlarımıza yüklenmesi, 10 yaşından sonra sokağa atılmak demektir. Çocuk sokağa terk edilirse ya hırsız olur ya katil. Aynı ülke toprakları üzerinde yaşamamıza rağmen çevremizdeki birkaç kişi yüzünden bölgenin adı kirleniyor. Adımız hırsıza çıkıyor. Batıya gittiğimizde bize ya terörist ya da hırsız derler. Onlar gelip burada bizim gibi yaşasınlar, görsünler bakalım hayatımızı. O zaman belki bize bu tür iğrenç damgaları vurmaktan vazgeçerler. Eğer ben şuan tatlı satmasaydım ya babam gibi cezaevinde olurdum ya da gider hırsızlık yapardım" dedi.

Batıdakilerin birbirleriyle kardeş gibi geçindiğini, doğudaki insanların birbirleriyle küfürlü konuştuğunu anlatan Büdüş, şimdiki neslin düşmanlıkla beslendiğini ifade etti

Büyüklerin sorumsuzluğunun bedelini çocukların çektiğini dile getiren Büdüş, devletin ve ailenin çocuklara iyi bir gelecek sunması için çalışması gerektiğini sözlerine ekledi

Kaynak: İHA