Afyonkarahisar’ın Kanser Tablosu

2013 yılında 4 bin 528 kişinin kansere yakalandığı Afyonkarahisar’da, erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise en sık meme kanseri görüldüğü belirtildi.

Afyonkarahisar’ın Kanser Tablosu

Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, çağın hastalığı olan kanserin başlıca nedenlerinin sağlıksız beslenme, şişmanlık, sigara ve tütün kullanımı ile birlikte yoğun stresten kaynaklandığını söyledi.

Nüfusu 705 bin olan kentte 11 bin 949 kişiye kanser taraması yapıldığını söyleyen Akgün, ilimizde kanser vakalarının daha doğru tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için büyük illerle eş zamanlı ‘Kanser Kayıtcılığına’ başlanmış olup, yapılan araştırmalar sonucunda 4 bin 528 kişide kanser vakasının tespit edildiğini söyleyerek, “Bir önceki yıla göre ilimizde kanser taramalarımız yüzde 310 artmış, bununla beraber tarama sayılarımıza paralel olarak bir önceki yıla göre erken saptanan kanser ve preinvaziv lezyon (doku değerlendirmesi) sayısının yüzde 331 arttığını kaydeden Akgün, Taramaların kanserin erken tespitin de hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.

Kentte 2013 yılında görünen kanser türleri arasında 733 vaka ile direk sigara ve tütün mamullerinin kullanımı ile direk ilişkili olan akciğer kanseri ilk sırada gelirken, bu kanser türüne yakalananlar arasında ise erkek nüfusu daha fazladır. Kadınlar arasında yaygınlaşan sigara ve tütün mamullerinin kullanımının artması ile sıklığı erkeklere yaklaşmaktadır. Akciğer kanserinin ardından ikinci sırada 659 vaka ile direk güneş ışığı veya ultraviyoleye maruziyetle ilgili olan cilt kanseri gelmektedir.

Güneşlenirken mutlaka direk güneş ışığının altında kalınmaması gerektiğini,siperli şapka ve cilt koruyucu kremlerin kullanmanın önemini ayrıca solaryumların kullanılmamasını veya kullanımında çok dikkatli olunmasının gerektiğini vurguladı. Kentimizde kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri sayısı ile 515’dir. Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserinde ise 255’dir. Kentimizde en az görünün kanser türü ile 25 ile kemik kanseridir” dedi.

“TÜTÜNÜN HÜCRELERE DİREK ZARAR VEREREK KANSERE NEDEN OLMAKTADIR.”
Sinsi ve tehlikeli olan akciğer kanserinin başlıca nedenlerinin sigara ve tütün mamulleri olduğunu dile getiren Akgün, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Hastalarda yapılan tetkik ve analizlerde sigara ve tütün mamullerinin sıklıkta kullanıldığını görüyoruz. Sadece akciğer değil insan vücudunda görülen tüm kanserlerin yaklaşık yarısının sebebi tütün ve tütün mamullerinin kullanılmasıdır. Tütünün içindeki kimyasal maddeler ve ağır metaller hücrelere direk zarar vermekte ve kansere neden olmaktadır.Tütün mamullerinin kullanımının vücuda verdiği zararı anlatmak için bir örnek vermek gerekirse, çalışan saatin dişlilerine kum dökmeye benzer. Son yıllarda yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de taramaların artışı ile erken tespit edilen kanser vakaları artmıştır. Akciğer kanserinin kentimizde sık görülmesinin en büyük nedeni tütün kullanımı olup, kapalı alanlarda tütün kullanımını yasaklayan kanunun uygulanması sonrasında yine tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de kanser vakalarında bir düşüş görülmüştür. Ülkemizde 27 milyon olan tütün kullanıcısı sayısı 2 milyon azalarak 25 milyona düşmüş, uzun sürecek olan bu mücadele insanlarımızın da desteği ile başarıya ulaşacaktır.”

“DİLEĞİMİZ KANSERSİZ VE SAĞLIKLI BİR TOPLUM”
Tütün mamullerinin kullanım süresi, miktarı ve içine aldığı nefesin ölçüsüne göre değerlendirildiğini kaydeden Akgün, “Tütün mamullerinin kullanımından veya kullanılan bu ortamlarda en çok etkilenenler gebeler, çocuklar, astım, KOAH, Şeker ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişilerdir. Tütün mamullerinin kullanılmasının terk edilmesi kanser riskini önemli oranda azaltmasına karşın tütün kullanılan ortamlarda bulunmak ve aynı havayı solumak kanser riskini arttırmaktadır.Kansersiz ve sağlıklı bir hayat isteyen kişilere ilk önerilerimiz sigara ve tütün ürünlerinden uzak durulmasıdır. Sağlıklı yaşamanın yolu bu ürünlerden uzak durmak, temiz, yeterli, çeşitli ve dengeli beslenmek, günde 8-10 bardak su içmek, şişmanlıktan kaçınmak ve her gün 20 dakika düzenli egzersiz yapmaktan geçmektedir. Halk Sağlığı olarak bizlerin dileği kansersiz ve sağlıklı bir toplum. Buda en başta insanların sağlıklarına dikkat etmeleri ile mümkün” dedi.

Kaynak: İHA