Adana Ticaret Borsası 100| Yıl Ödül Töreni

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25 bin dolar gelir ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz" dedi.

Bakan Yazıcı Yazıcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı Adana Ticaret Borsası 100| yıl ödül töreninde yaptığı konuşmada, borsaların, reel ekonominin ve rekabetçiliğin gelişmesi bakımından son derece işlevsel kurumlar olduğuna dikkati çekti.
Tarihi yapısal olarak bu tür oda faaliyetlerinin geçmişinin eskiye dayandığını, Ahilik kültürüyle bağlantısı bulunduğunu anlatan Yazıcı, Türk ekonomik hayatı içerisinde 113 borsa bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'de 2002'de 110 borsa bulunduğunu ve bunların faaliyetlerinin tamamının parasal değerinin 17 milyar 200 milyon lira olduğunu ifade eden Yazıcı, borsa sayısının 113'e çıktığını ve borsaların sağladığı ekonomik değerin 126,5 milyar liraya çıktığını kaydetti.

Dünyanın değiştiğini, ekonomik enstrümanların hızla ve rekabetçi anlayışla geliştiğini dile getiren Yazıcı, şunları söyledi:
"Elbetteki borsalarımızın bu önemli işlevlerini icra edebilmesinin en temel faktörlerinden birisi borsa faaliyetlerinin gerçekleştirileceği mekanlara sahip olması. Bu bakımdan değerlendirildiğine Türkiye'de 113 borsanın sadece 3'te 1'i borsa salonu dediğimiz salona sahip. Bu da tam kapasite açısından bakıldığında verimli konumda değil. Bunları gerçekleştirmeliyiz. Bu alanda hükümetimiz gerçekten Türkiye ekonomisi ile borsa faaliyetlerini son derece önemsemekte ve bu alanda eksikleri gidermek üzere ürün ihtisas borsacılığı ve lisansi depoculuğu desteklemek suretiyle Türkiye coğrafyasında yaygın bir hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor."
Yazıcı, yakın tarihte ürün ihtisas borsacılığını da faaliyete geçireceklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Şuana kadar lisansi depoculuk faaliyetini icra etmek üzere 4 dolayında şirket başvuruda bulundu, işlemleri devam ediyor. İhtisas borsacılığı yapmak üzere 9 borsayı Türkiye genelinde yetkilendirmiş bulunuyoruz. İnşallah bunları açacağız ve hep birlikte ekonomik aktivite ve derinlik itibariyle yöneldiğimiz Afrika, Ortadoğu alanlarının ihtiyaçlarını da gözetmek suretiyle kapasitemizi hem beşeri kaynak olarak hem de altyapı olarak sonuna kadar kullanma imkanımızın olduğunun altını bir kez daha çiziyorum. Bu hedefler, çalışmalar sayesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25 bin dolar gelir ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz. Ekonomik hayatın aktörleri sizlersiniz. Biz de hükümet olarak önünüzdeki engelleri kaldırıyor, sizin rekabet gücünüzü artırıcı düzenlemeleri ve uygulamaları devreye sokuyoruz."
Yazıcı, 2012 yılı ISO ikinci 500 listesine giren bazı sanayicilere ödüllerini verdi.
- Kültür ve Turizm Bakanı Çelik
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise Adana Ticaret Borsası'nın kurulduğu 1913'ten bu yana Adana ve çevresinin yanı sıra iş ve ekonomi dünyasının en üretken aktörlerinden biri olduğunu belirtti.

Borsanın şehrin tüm ekonomik kesimleri için saygınlık, istikrar ve bereket simgesi haline geldiğini aktaran Çelik, Adana ve Çukurova'nın doğal ve kültürel zenginlikleriyle tarih boyunca hep ilgi odağı olduğuna işaret etti.
Adana'nın her zaman medeniyetlerin kaynağı, Ortadoğu ve Mezopotamya'ya açılan bir kapı haline geldiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"Ülkemizin beşinci büyük ticaret şehri olan Adanamız, ekonomi, ticaret, kültür ve en çok da sahip olduğu tarım ve sanayi kültürü açısından son derece önemli bir yere sahip. Bir önceki yıla göre ilimizin ihracatı yüzde 10 artarken, ithalat yüzde 10 azalmış ve toplam ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşmıştır. Artık ulusal devletlerin küresel rekabette geri plana çekildiği, şehirlerin ön plana çıktığı bir dönemde bu küresel ortamda rekabet olgusu ulusaldan yerele kayma eğilimine girmiştir. Ülke genelinde rekabetçiliğin ötesinde kent seviyesinde rekabet algısı ve şehirlerin rekabet güçlerine odaklanmak zorunluluğu doğmuştur. Kurumsal işbirliğinin ve eşgüdümün önemi gerek ülkemiz gerek bölgemiz gerekse ilimiz açısından her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle ticaret borsası ve diğer odalar gibi kurumlarımızın önemi artık şehri geleceğe taşıyan vizyonun oluşturulduğu odalar ve kurumlar olarak daha da önemli hale gelmiştir. Girişimcilerimizin kapasitelerinin güçlenmesi, hem yerel hem küresel rekabete hazırlanmaları, ülkemizin bekası açısından en önemli mesele haline gelmiştir."
Çelik, 2012 yılı ISO ikinci 500 listesine giren bazı sanayicilere ödüllerini takdim etti.
- "Sizin desteğinizden güç aldık"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Cumhurbaşkanı Gül'ün kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını kaydetti.

Gül tarafından temeli atılacak borsa kampüsünün sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en modern borsalarından biri olacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"2008'den sonra dünyanın ekonomik kriz yaşadığı dönemde Adana'daki rakamlara bakalım. Son 5 yılda Türkiye istihdamını yüzde 42 artırırken Adana yüzde 52 artırıyor. Kadın istihdamını Türkiye yüzde 57 artırırken, Adana yüzde 64 artırıyor. Yeni iş yeri açma sayısı Türkiye'de yüzde 38 artarken, Adana'da yüzde 50 artıyor. Bu toprakların bereketinin en somut göstergesi. Cumhurbaşkanımız, güçlü özel sektör olmadan güçlü ekonomi ve güçlü devlet olmayacağını söyledi.

Büyük devletlerin yaptığını yaptınız. Her ortamda her platformda bizlere destek, güç verdiniz. Yurtiçi ve dışı resmi ziyaretlerinizde, en üst düzey görüşmelerde Türk özel sektörünü hep öne çıkardınız. Biz de sizin bu desteğinizden güç aldık. Yaptığımız her işi daha iddialı yaptık. Gittiğimiz her ülkeye daha cesaretle, özgüvenle gittik. Muhataplarımızla aynı özgüvenle masaya oturduk. Bugün 152 milyar dolar ihracat yapıyoruz."
Konuşmasını Cumhurbaşkanı Gül'e şükranlarını sunarak tamamlayan Hisarcıklıoğlu, 2012 yılı ISO ikinci 500 listesine giren bazı sanayicilere ödüllerini verdi.
- Diğer konuşmacılar
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da Cumhurbaşkanı Gül'ün teşriflerinin kente onur ve moral verdiğini, Gül'ün kente teşrifleri anısına 12 bin ağaçlık hatıra ormanı tesis edildiğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise mevcut potansiyeliyle Adana'nın hak ettiği yerin daha yükseklerde olduğunu işaret ederek, çevre kentlerden Adana'nın göç aldığını anımsattı.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, geçmişi fiilen 500 yıla dayanan borsanın 100'üncü yılının kutlandığını belirterek, kutlamaya Cumhurbaşkanı Gül'ün de katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Törende, Adana Ticaret Borsası'nın tarihini anlatan kısa film de gösterildi.
Kaynak: AA