Van’da ‘kalekol’ Protestosu

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Oğuldamı köyünde ‘kalekol’ inşaatı yapımı protesto edildi.

Van’da ‘kalekol’ Protestosu

Oğuldamı köyünde yapımı süren ‘kalekol’ inşaatını proteste etmek amacıyla Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Kalekol önünde yapılan açıklamaya BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, Gürpınar Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, partililer ve çok sayıda vatandaş katılırken, askerler tarafından kalekol çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

BDP Van İl Başkanı Musa İtah, “Van sınır hattı boyunca yaklaşık 3 kilometreye bir kalekol ya da askeri kule düşmektedir. Bu kalekolların maliyeti trilyonları bulmaktadır. İşte AKP’nin çözüm sürecinde attığı adımlar bunlardır. Daha fazla kalekol, daha fazla korucu politikası hayata geçirilmiştir. Geçen yıl buraya geldiğimizde, burada yeni bir kalekol yapılmadığını sadece güçlendirme çalışması yapıldığını söylemişlerdir, ama şimdi görüyoruz ki yeni bir kalekol inşa edilmiştir. Kürtlerle yapılacak en doğru şey müzakereleri derinleştirmektir. İşgal politikalarını sürdürmek, annelerin gözyaşlarını yine dökecek, yeni acılara neden olacaktır. Hükümeti buradan bir kez daha uyarıyoruz. Bu tehlikeli oyunlardan vazgeçin” dedi.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, kalekol protestolarını bugün sembolik olarak başlattıklarını, ancak önümüzdeki günlerde bunu sürdüreceklerini belirterek, “Halkımız bu kalekolları istemiyor. Abdullah Öcalan 21 Mart 2013’te barış sürecini başlattı. Buna karşı AKP ne yaptı? Daha fazla kalekol, daha fazla karakol yaptı. Buraya harcanan paralarla her köye sağlık ocakları, yollar ve anadilde eğitim için okullar yapılabilirdi. Özgürlük olmadan barış olmaz. Milyonlar barış sürecinin nihai barışa evrilmesini bekliyor” diye konuştu

Yapılan açıklamaların ardından kalabalık bölgeden ayrıldı.
Kaynak: İHA