Mardin'de Kayıp Kişiler İçin Başlatılan Kazı Çalışmaları

Mardin'de kayıp 55 kişinin bulunması için son 5 yılda başlatılan 8 kazı çalışmasında 32 kişiye ait olduğu öne sürülen kemiklerden 13'nün kimliliğinin tespit edildiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi Başkanı Avukat Erdal Kuzu, dernek binasında şube yöneticileri ve kayıp kişilerin yakınları ile düzenlediği basın toplantısında, 2008-2013 yıllarında Mardin sınırları içerisinde kayıp 55 kişinin araştırılması, akıbetlerinin ortaya çıkarılması, kemiklerinin ve faillerin bulunması için savcılıklar nezdinde taleplerinin olduğunu söyledi.

"Taleplerimizin kabulü üzerine 5 ilçede 8 kazı yapıldı. Kazılarda 32 insana ait kemikler bulundu. 13'ünün kimliği adli tıp raporu ile ortaya konuldu. 44 aileden kan örneği alındı. Mardin'deki çeşitli savcılıklarda bu kaybettirmelere ilişkin 5 soruşturma devam etmektedir" diyen Kuzu, faillere ilişkin tatmin edici bir soruşturmanın ortaya konulmadığını ileri sürdü.
Kızıltepe ilçesine bağlı Aysun köyünde yapılan kazı çalışmasında elde edilen 3 kişiye ait kemiklerden birinin daha kimlik tespitinin yapıldığını kaydeden Kuzu, bulunan kemiklerden birinin daha önce 1995 yılında Dargeçit ilçesinde gözaltına alınıp kendisinden bir daha haber alınmayan Abdurrahman Coşkun'a ait olduğunun tespit edildiğini, adli tıp raporuna göre diğer kimliği tespit edilen kişinin de Mehmet Emin Abak olduğunu, diğer kişinin kimlik tespitinin ise sürdüğünü aktardı.
Kuzu, "Abak, 1995 yılında Mardin'de kaybettirilmiş sivil insanlarımızdan biriydi. Geçen gün kazı sonucu kemikleri bulundu. Adli tıp raporu ile de sonuç ortaya çıktı" diye konuştu.

Abak'ın babası Halil Abak ise "Oğlum gözaltına alındı ve katledildi. Aysun köyündeki su kuyusuna atıldı. Üzülüyoruz, onu bulmakla bir yerde de sevinç duyuyoruz. Adalet arayışımız devam edecek" ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki günlerde Abak'ın kemiklerinin alınarak köyde mezarlığa defnedileceği belirtildi.
Kaynak: AA