Kastamonu İle Kırgızistan Birlikte Sempozyum Düzenledi

Kastamonu Üniversitesi ve Kırgızistan Kasım Tınıstınov Isık Göl Devlet Üniversitesi tarafından birlikte düzenlenen “Manas’ Phenomenon: Issues and New Ways of Research” Uluslararası Sempozyum Kırgızistan’da başladı.

Kastamonu İle Kırgızistan Birlikte Sempozyum Düzenledi

Sempozyuma Isık Göl Eyalet Valisi Emilbek Kaptagaev, Kasım Tınıstanov Isık Göl Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Kurmanbek Kıyanoviç, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Rektör Yardımcısı Ali Rafet Özkan ve Karakol Belediye Başkanı Ryskul Urkalyevich Kalygulov katıldı.

Rektör Aydın, Kırgız Türkçesi ile yaptığı konuşmasında, “Türk Dünyası bizim sevdamızdır. Biz, sizleri gözyaşları içerisinde tam iki yüz sene bekledik. Başta Kırgızistan’ımız olmak üzere yirmi bir yıl önce Türkistan coğrafyasından güneş doğdu ve inşallah bir daha batmamak üzere yükselmeye başladı.

Türkiye’nin yüzü geçmişte olduğu gibi bugün de doğuya, Türkistan coğrafyasına, Türk dünyasına ve kardeşlerimize dönüktür ve gelecekte de böyle olmaya devam edecektir” dedi.

Ortaklaşa geliştirilecek ilmi faaliyetler ve projeler ile iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilebileceğini belirten Rektör Aydın, üniversiteler arasında iki senedir devam eden talebe ve öğretim üyesi değişimlerinin daha ileri seviyelere getirilebileceğini kaydetti.

Konuşmalarının ardından Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Şerifoğlu, Türk dünyasının çeşitli yerlerinden gelen Manasçılarla beraber Manas okudu.

Öğleden sonra eş zamanlı olarak başlayan oturumlarda Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şahmurat Arık, Yrd. Doç. Dr. Yasin Şerifoğlu, Yrd. Doç. Dr. M. Onur Hasdedeoğlu, Yrd. Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı; Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öğreten ve Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi A.B.D. öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevda Özkaya bildirilerini sundu.

Oturumların ardından yapılan değerlendirme toplantısında konuşan Kasım Tınıstanov Isık Göl Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Kurmanbek Kıyanoviç, üniversitelerinde Orman, Ziraat ve Su Ürünleri Fakülteleri kurulması hususunda Kastamonu Üniversitesi’nin desteklerini beklediklerini belirtti.

Daha sonra Kasım Tınıstınov Isık Göl Devlet Üniversitesi tarafından Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın’a AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan’a ‘Fahri Profesörlük’ unvanı verildi.

Kaynak: İHA