'Gümrükten iPhone' diye çin malı satıyorlar

İnternette Çin malı telefonlar orijinal iPhone diye satılıyor. ‘Gümrükten’ veya ‘kaçak giriş’ reklamları ile vatandaşın gözünü boyayan uyanıklar, 299 TL karşılığında bozuk ürün veya boş kargo gönderiyor.

'Gümrükten iPhone' diye çin malı satıyorlar
İnternetteki telefon fırsatçılarına dikkat! Çin malı ürünleri'Orijinal iPhone 4S’ veya'Orijinal Galaxy S4’ sloganlarıyla satışa sunan kurnazlar, yüzbinlerce vatandaşı mağdur etti.'Gümrük malı’ ve'Kaçak giriş’ gibi reklam kampanyaları düzenleyen bu kişilerin ağına düşen vatandaşların sayısı ise her geçen gün artıyor. Orijinal olduğu iddia edilen telefonlar 199 ila 299 TL arasında fiyatlarla satılıyor.

Kargo ile gelen telefonların çoğu çalışmıyor, çalışsa dahi birkaç ay içinde telefon kapanıyor. Hatta kargonun içinden şarj aleti, kulaklık veya telefon kılıfı çıkanlar dahi var. Vatandaş elinde kalan telefonu geri göndermek istediğinde ise karşısında herhangi bir muhatap bulamıyor. İnternet ortamında mantar gibi türeyen bu siteler belli bir satış rakamına ulaştıktan sonra da siteyi kapatarak, başka bir isimle satışa devam ediyor.

Bir telefondan % 200 kâr ediyor

Tüketici Dernekleri son dönemde bu tür işlemleri yapan fırsatların çoğaldığını belirtti. Dolandırıcı olduğu belirlenen sitelerin bakanlık tarafından kapatıldığını söyleyen dernek yetkilileri “Ancak 1 gün içinde başka bir site alarak işlemlere devam ediyorlar” dedi. Satışa çıkan cep telefonlarının ismi birebir orijinal Apple iPhone ile aynı. Bu durum vatandaşın yanılmasına neden oluyor. Normal şartlarda harf farklılığı gibi değişiklikler yapılması gerekiyor. Hatta sitelerde “Bildiğiniz Çin malları ile karıştırmayın” gibi reklamlar yapılıyor. Oysa ki ürünlerin tamamı Çin malı. Telefon özellikleri ise iPhone ile birebir aynı. Halbuki gelen telefonların çoğu bu özellikleri taşımıyor. Sitede videolu reklamlar da bulunuyor. Orijinal telefonların çekildiği kayıtlar ile vatandaşı dolandırıyorlar. Üstelik 299 TL’ye satılan ürünlerin geliş fiyatı ise 100 TL civarında. Yani bir telefon üzerinden yüzde 200 kâr ediliyor.

Sahte ürün satan siteler hızla artıyor

www.iphone4sindirimi.org
www.samsung2013kampanyasi.com
www.note3gearmarket.com
www.samsung2014firsat.com
www.kapindaode.org
www.uygunceptelefonlari.com
www.gumrukmallari.net
www.firsatcepteli.com
www.galaxymarketim.com
www.alankapan.com
ww.iphone4skampanyasi.com
www.s3alalim.com
www.samsungkampanyalari.com
www.galaxys4.gumrukmallari.net
www.mobilfirsatlar.org