Gazi Üniversitesinden, Kastamonu’ya Ahşap Sektöründe Destek

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim görevlileri, Kastamonu ziyaret ederek, burada sektöründeki firmalarla işbirliği yapma teklifinde bulundu.

Gazi Üniversitesinden, Kastamonu’ya Ahşap Sektöründe Destek

Gazi Üniversitesi, Kastamonu ahşabını tanıtmak, kalite ve ürün çeşitliğini bilimsel çalışmalarla arttırarak kentin bu alandaki hedeflerine daha kısa sürede ulaşabilmesini sağlamak için iş birliğine hazır olduğunu açıkladı.

TOBB Orman Ürünleri Sektörü Başkan Yardımcısı ve SFC Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gülamoğlu’nun daveti üzerine Kastamonu’ya gelen Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Atar ve aynı bölümden TOBB Orman Ürünleri Sektörü Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Altınok, Kastamonu’da ahşaba dönük tüm çalışmalara katkı sunmaya hazır olduklarını kaydettiler.

Ağaç İşleri 1. ve 2. sınıfta öğrenim gören yaklaşık 20 öğrenci ile birlikte Kastamonu’ya gelen Musa Atar ve Mustafa Altıok, dünyanın doğala, bu çerçevede de artık ahşaba yönelim gösterdiği bir süreçte Kastamonu’nun sahip olduğu zenginliği iyi değerlendirmesi gerektiğini belirttiler.

Ziyaretlerine ilk olarak SFC Orman Ürünlerinden başlayan heyet, Kastamonu’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve Kastamonu’nun geçmişinde bir gelenek olarak karşılaşılan ahşabın yeniden canlandırılmasını istediklerini ifade ettiler.

TOBB Orman Ürünleri Sektörü Başkan Yardımcısı ve SFC Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gülamoğlu, “Ahşabı artık Kastamonu’nun öz evladı olarak görüyoruz ve Kastamonu ahşabını herkese tanıtmak istiyoruz. Ahşabın yok olmasını istemiyoruz. Dünya doğala ekolojik sistem çizgisinde yürürken biz bunun dışında kalmak istemiyoruz. Doğalı, ahşaba yönelişi Kastamonu’dan Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Kastamonu’da sektör olarak en büyük sıkıntıyı kalifiye eleman olmaması nedeniyle çekiyoruz. Bu sektörde önemli bire referans olan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği’nin gerek yetiştirdiği öğrencilerini, gerekse diyalog halinde olduğu firmaları Kastamonu’ya yönlendireceklerine inanıyoruz. Valimiz Erdoğan Bektaş’ın açılması için büyük gayret harcadığı ikinci Organize Sanayi Bölgesi’nde özellikle ham maddesi ahşap olan yatırımların gelmesini önemsiyor ve bekliyoruz” dedi.

Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri ise, özellikle son beş yılda bu konuda Vali Erdoğan Bektaş’ın öncülüğünde önemli adımlar atıldığını belirterek, “Kastamonu’nun ahşaba duyduğu ilgi ve dönüşte Valimiz Erdoğan Bektaş önemli bir rol üstleniyor. Valimiz Erdoğan Bektaş’a göre ahşap demek efsunlu demektir. Kastamonu’nun bu noktada sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmesi, şehirde ahşap bilincinin geçmişte olduğu gibi yeniden ayağa kaldırılması en büyük arzumuz” diye konuştu.

Kastamonu’ya düzenledikleri bu ziyaretin ilerleyen süreçte ortak projelerin hayata geçirilmesi yolunda atılan ilk adım olduğuna dikkat çeken Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Atar da, Gazi Üniversitesi olarak Kastamonu ahşabı için ellerinden geleni yapacaklarından hiç kimsenin şüphesi olmamasını isteyerek, “Bu ziyaretimiz ilerleyen süreçte ortak yürüteceğimiz projeler üretilmesine katkı sunacağına inanıyorum. Karşılıklı iş birliğine hazırız. Aynı sektör için hizmet veriyoruz. Katkı sunabileceğimiz her konuda elimizden geleni yapmaya gayret edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. İşbirliği hâklinde biz sahaya inmiş oluyoruz. Üniversitelerde artık yapı değişiyor. Üniversite toplumun problemlerine çözüm üreten kurumlardır. Bizde bu perspektiften bakıyoruz. Kastamonu’ya düzenlediğimiz bu ziyaret bir adım oldu. Devamı gelecek” şeklinde konuştu.

TOBB Orman Ürünleri Meclis Danışması Prof. Dr. Mustafa Altınok ise, Türkiye’de ahşap kullanımının yaygınlaştırılmasıyla birlikte sağlık sorunlarının kendiliğinden ortadan kalkacağını kaydetti.

Daha sonra Gazi Üniversitesinden gelen heyet, SFC Orman Ürünleri ile Dortek Kapı fabrikalarını gezerek, buradaki yetkililerden bilgiler aldılar. Ayrıca öğrenciler, merak ettikleri ve takıldıkları konular hakkında sorular yönelterek bilgi sahibi oldular. Ardından heyet, Kastamonu Entegre ile Gülcan Mobilya fabrikalarında incelemelerde bulundular. Ayrıca Atar ve Altınok ile ekibin, 4. Ahşap Fuarı içinde ilerleyen aylarda Kastamonu’ya gelecekleri belirtildi.
Kaynak: İHA