Emlak Vergilerindeki Artış

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, emlak vergilerinde yapılan artışın "fahiş" olduğunu, oranların mülk sahiplerini mağdur edeceğini bildirdi.

Demirtaş, yaptığı açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 49'uncu maddesi uyarınca arsa ve arazilere ait asgari ölçüde metrekare birim değerlerinin tespitinin çeşitli kuruluşların temsilcilerinin de yer aldığı "Belediye Takdir Komisyonları" tarafından 4 yılda bir yapıldığını hatırlattı. Emlak vergileri için belediyeler bünyesindeki takdir komisyonları tarafından belirlenen oranların son derece yüksek olduğunu ifade eden Demirtaş, "Belirlenen bu yüksek oranlar 2014 yılından itibaren gayrimenkul sahiplerini son derece zorlayacak. Arsalarda ki fahiş artışlara itiraz ettik, 335 dava açtık, elimizden geleni yaptık ama başarılı olamadık" dedi.

Belediyeler bünyesinde oluşturulan takdir komisyonlarında da İzmir Ticaret Odası temsilcilerinin de yer aldığını hatırlatan Demirtaş, Oda temsilcilerinin fahiş oranlarda emlak vergilerini arttıracak yeniden değerlendirme oranlarının belirlenmemesi için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Olaya sadece emlak vergisi açısından bakmamak gerektiğine dikkati çeken Ekrem Demirtaş, belirlenen oranların alım satım harçları, gelir vergisi gibi yükümlülükleri de doğrudan etkilediğini kaydetti.

Belediye takdir komisyonları tarafından İZTO'ya bildirilen 2014 yılı için takdir değerleri ile 2010 yılı için takdir edilen değerleri karşılaştırdıklarına dikkati çeken Demirtaş, şu bilgileri verdi:
"Bölgenin imara yeni açılması, yol, söz konusu bölgenin değerlenmesini etkileyecek herhangi bir gelişme olup olmadığına baktık. 1,5 kat oranında artış olan 335 mahallenin değerlerine karşı vergi mahkemeleri nezdinde dava açtık. Enflasyon oranı ile reel artış oranlarını da aşan çok fahiş artışlar vardı. Bu yüksek oranlar gayrimenkul sahiplerini, üyelerimizi oldukça zorlayacak. Açtığımız 335 davadan 291'i mahkemelerce reddedildi. Kalan 44 dava ise kısmen kabul, kısmen reddedildi. Reddedilen davalar için temyize de başvurduk. Arsalarda ki fahiş artışlara itiraz ettik, elimizden geleni yaptık ama başarılı olamadık. Biz görevimizi yapmaya çalıştık. Bundan sonraki dönemde yapılacak düzenlemeler ile gerçekten çok yüksek metrekare birim değerlerinin belirlenmesine önüne geçilmeli."
Kaynak: AA