Çeştob’un Turizm Haftası ve Paskalya Önerisine Tam Destek

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Ilıca Hotel Genel Müdürü Yakup Demir’in üç gün önce yaptığı açıklamayla, içi boş olduğu için çok sönük geçen Turizm Haftası etkinliklerinin, Paskalya tatili tarihine endekslenerek esnak haline getirilmesi önerisine tam destek geldi.

Çeştob’un Turizm Haftası ve Paskalya Önerisine Tam Destek
İzmir Arena’da düzenlenen Turizm Haftası kapanışı ve 6. Turizm Ödülleri törenine ev sahipliği yapan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Başkanı, aynı zamanda Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan yardımcısı Mehmet İşler ve Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner konuyla ilgili birer açıklama yaptı.
BAKANLIĞA BAŞVURU YAPILACAK
ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir iki gün önce basında yer alan açıklamasında, ETİK ve TÜROFED’in de desteğiyle ÇEŞTOB olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir yazı yazacaklarını, Hıristiyan aleminin en önemli kutlamalarından olan Paskalya tatili ile baharın başlangıcı Hıdırellez şenliklerinin Turizm Haftası çerçevesinde birlikte değerlendirilmesini isteyeceklerini söylemişti. Buna gerekçe olarak da; Paskalya’da tatile çıkan milyonlarca Hıristiyan’ın bir bölümünün, yapılacak tanıtımlarla Ege sahillerine yönlendirilmesinin Türk ekonomisine çok katkı sağlayacağını belirtmiş, pilot bölge olarak ise Çeşme’yi önermişti.

BAKANLIK EL ATSIN, DÜNYADA ‘ULUSLARARASI TURİZM VE DOSTLUK HAFTASI’ OLSUN
Aynı zamanda dünya devi seyahat acentesi TUI’nin Türkiye temsilcisi olan Hüseyin Baraner konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ÇEŞTOB’un önerisinin gerçekleştirilebilir, çok güzel bir fikir olduğunu vurgulayarak, “Turizm Haftası etkinlikleri artık tek başına bir şey ifade etmiyor. ÇEŞTOB’un gündeme getirdiği bu fikri, belki bakanlık dünya çapında ‘Uluslararası Turizm ve Dostluk Haftası’na dönüştürmek için çalışma başlatabilir. Bence kabul de görür. Çünkü Hıristiyan alemi zaten Paskalya’yı kutluyor. Biz de Hıdırellez bahar şenlikleri yapıyoruz. İşin uluslararası boyutu hemen olacak bir şey değil, uzun vadede gerçekleşebilir ama şimdilik insanların turizm sayesinde kültürler arası kaynaşmasını vurgulayan, Anadolu hoşgörüsünü ön plana çıkaran, Paskalya ve Hıdırellez’le birlikte kutlanan bir turizm haftası etkinliği çok ses getirir. Turizm Haftası’nın ‘Körler sağırlar, birbirini ağırlar’ konseptinden çıkarılıp uluslararası bir etkinlik olması için bu güzel fırsat değerlendirilmeli. Nihayet ülkemizden uluslararası çapta uygulanabilir, somut öneriler çıkıyor. Fikri ortaya atanları tebrik ediyorum. Fakat ihmal etmesinler, bakanlık nezdinde takibini yapsınlar, mutlaka sonuç alınacaktır. Hatta diyorum ki, 2023’te 50 milyon turist hedefi bu tür girişimlerle daha öne bile çekilebilir” diye konuştu.

ÇEŞTOB’UN ÖNERİSİNİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ
ETİK Başkanı ve aynı zamanda TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Turizm Haftası’nın toplum algısında seçicilik ve farkındalık yaratmak adına yapılan kanunlaştırılmış bir hafta olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turizm Haftası kutlamaları bir anlamda da, istihdam deposu olan turizmi gençlerimize daha iyi tanıtmak ve onlarında katma değer koyup, turizm sektöründeki yerlerini almaları adına düzenleniyor. Bu haftayı daha belirgin, daha akıcı ve kalıcı yapılması gerekmekte. İzmir’e de uygun ve çok daha coşkulu olmalı. Hıristiyanların Paskalya’sıyla beraber kutlanırsa İzmir’in pazarlanması bir ivme kazanacaktır. Medya desteğiyle bir festival havasına dönüştürülmesi ise İzmir’in pazarlanabilir başka bir yönününü açığa çıkaracaktır. Biz turizmciler, İzmir’e daha fazla turist getirme konusundaki bu aktivitenin esnek tarih çerçevesinde bakanlıkça da desteklenmesini arzu ederiz. Kutlama tarihinin esnek olmasını bir satış pazarlama enstrümanı olarak da kullanabiliriz. Bu tür haftalar o şehrin dinamiklerine etkinlik vermek için kurulur. Bugün bir Rio Karnavalı da bir festivaldir ve her yıl farklı bir takvimde kutlanır. Biz de turizm haftasını İzmir’e katma değer olacak bir karnavala dönüşmesini istiyoruz. Turizmciler olarak ÇEŞTOB’un bu teklifini de sonuna kadar destekliyoruz.”
SEKTÖRÜN ATIL DÖNEMİNDE, CİDDİ BİR İNANÇ GRUBUNUN TATİLİ VARSA BU DEĞERLENDİRİLMELİDİR
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ise yaptığı açıklamada, Turizm haftasının uzunca bir süredir bakanlığın resmi açılış programı olarak belirlediği 15-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildiğini, Türkiye genelinde bakanlığın belirlediği, turizmin etkin olduğu her yerde turizm haftasıyla ilgili programlar yapıldığının altını çizerek, “Kutlamalar çerçevesinde şu ana kadar iç ya da dış turizm üzerinden bir gelir beklentisi olmadı. Kutlamalar daha çok turizmden geçinen insanların motivasyonunu harekete geçirmek ve sezona iyi bir moralle merhaba demek amacıyla yapılıyordu. ÇEŞTOB’un önerisine gelince.. ÇEŞTOB’un Turizm Haftası’nı Paskalya dönemi gibi bir sürece yayma ve öyle bir kulvara taşıma önerisi, turizm ekonomisine katkı amacıyla yapılmış bir öneridir. Sonuçta bu bir ticarettir. Bu ticareti etkin kılacak her argüman rahatlıkla kullanılabilir. Bütün amacımız turizmden nemalanan insanların bundan hak ettiği payı alması. Bir taraftan sektörün daha atıl durumda olduğu sezon öncesine, diğer taraftan da ciddi bir inanç grubunun dünyanın birçok bölgesinde inançları gereği tatil sürecine denk geliyorsa, böyle bir organizasyonun yapılmaması için bir neden görmüyorum. Zaten turizm tatilse, ‘Paskalya tatilini daha iyi nasıl değerlendirebiliriz?’ diye düşünmek lazım. Bu turizm haftasıyla da olabilir, farklı programlarla da olabilir. Tabii ki bu konuda sektörün önerileri, bakanlığımızın da konuyla ilgili değerlendirmeleriyle özel düzenlemeler yapılabilir. Turizm geliri açısından bakıldığında getirisi olacaksa, bence farklı uygulamalar elbette yapılabilir” dedi.

Kaynak: İHA