Gazi Şehrin 'Kahraman Çocukları'

Gazi unvanına sahip tek şehir olan Gaziantep'in, milli mücadelede gösterdiği kahramanlıkta çocuklar önemli yer tutuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, itilaf devletlerinden İngiltere ve Fransa Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası Antep'i 1919'da işgal etti.
Antep halkı ise işgalin ilk günlerinde Akyol Karakolu'ndaki Türk bayrağının indirilmesine karşı çıktı. Antepliler, mücadelenin fitilini ateşleyerek bayrağın yeniden asılmasını sağladı.
İşgalcilerin "şımarık" ve "cüretkar" davranışlarına karşı şehirde daha önce başlayan bilinç giderek arttı. Anteplilerin sabrını taşıran olay ise bir çocuğun şehit edilmesi oldu. 21 Ocak 1920'de annesini taciz etmek isteyen 3 Fransız askerine karşı çıkan 12 yaşındaki Mehmet Kamil, süngülenerek şehit edildi. Kamil'in şehit edilmesi halkı derinden yaraladı. Bu olayın ardından iş yerleri günlerce kapalı kaldı.
- Ekmek ve su taşıdılar
Antep savunmasına kadın erkek ve çocuk demeden herkes katıldı.

Açlık ve yokluğun olumsuz etkilediği savaşta, çocuklar büyük bir kahramanlık destanı yazdı. Fransızlara karşı ağır kuşatma altında verilen mücadelede çocuklar saklanmak yerine işgalci askerleri bile hayrete düşüren faaliyetlerde bulundu. Henüz oyun çağındaki bu çocuklar ateş altındaki büyüklerine ekmek ve su taşıdı.
Ön siperlerde çatışan babalarına tüfeklerden düşen boş kovanları toplayan çocuklar, bunları boyunlarına astıkları torbalara doldurup fişek yapılması amacıyla imalathaneye götürdü. Kahraman çocuklar, patlamayan mermi ve bombaları hayatları pahasına ustalara ulaştırdı, telgraf direklerine çıkarak telleri kesti. Milli mücadelede, çocuklardan mühimmat ve su taşımanın yanı sıra dikkat çekmemeleri nedeniyle haberci olarak da istifa edildi.
Büyük fedakarlıklar gösteren çocuklardan kimisi şehit, kimisi gazi oldu. Şehrin kurtuluş mücadelesine katılan 10 ve 12 yaşındaki Mehmet ve İsmail de büyük bir cesaret örneği sergiledi.
- Mektubu toprağa gömdüler
Şehir dışındaki Türk birliğine mektup götürmek üzere dilenci kılığında yola çıkan 2 çocuk, Fransız askerleri tarafından yakalandı. Mektubu soğukkanlılıkla toprağa gömen çocuklardan İsmail, Fransız askerlerince şehit edildi, Mehmet ise yaralandı. Bir ayağı kesilen Mehmet, daha sonra Anteplilerin elindeki 2 Senegalli esirle takas edildi.
Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca yan yana yaşayan Ermenilerin işgalcilere yardım etmesinin Antepli çocuklarda büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

- Çocukların fedakarlığı
Antepli Mehmet Kamil'in süngülenerek şehit edilmesiyle şehirde adeta kıyamet koptuğunu belirten Pamuk, "Kamil'in şehit olmasını bardağı taşıran son damla olarak kabul edebiliriz. Antep savunmasında savaşan çetelerin lojistiklerinin ulaştırılmasında çocukların büyük yeri var" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, çocukların fedakarlığını takdir ettiğini anımsatan Pamuk, şunları kaydetti:
"Bunları en iyi gören Atatürk'tür çünkü savaşın içindedir. Dolayısıyla hayattaki her şeyini kaybetmiş insanları bir anlamda teselli etmek için bir değil bin tane bayram yapsak azdır. Bu sürece baktığımız zaman çocukların fedakarlığı çok fazladır."
Kaynak: AA