Beşiri İlçe Belediyesi'nde 80 İşçinin İşine Son Verildi

Batman'ın Beşiri ilçesinde, 30 Mart yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) kazandığı belediyede fen işlerinde çalıştığı iddia edilen 80 işçi, işten çıkarıldı.

Beşiri İlçe Belediyesi'nde 80 İşçinin İşine Son Verildi

İşten çıkarıldıklarını iddia eden işçiler ilçe meydanında toplanıp açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Faysal İrel, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldıklarını iddia ederek, işe dönmek için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar başvuracaklarını söyledi.

Bu tür işten çıkarılma olaylarının daha önce de tekrarlandığını söyleyen İrel, “İşten çıkarma gerekçelerini söylesinler. 81 aileyi mağdur etmişler. Aramızda belediyede en az 10 ay çalışanlar var. Gereken eylem biçimi ne olursa olsun, Ankara gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız” dedi.

Bir önceki belediye başkanı tarafından işe alınan 80 işçi için açıklama yapan Beşiri Belediye Başkanı Mustafa Öztürk ise, işten çıkarılan işçilerin seçim yatırımı olarak işe alındığını ve bunların belediyeye bile gelmediğini belirterek işçi alımlarının da bir kuralı olduğunu, hiçbir mevzuat, kanun tanımadan işe alınan işçiler olduğunu söyledi.

Çıkarılan işçilerin seçim propagandaları başladıktan sonra işe alınan işçiler olduğunu ileri süren BDP'li Başkan Öztürk, “İşçi alımının da bir kuralı vardır. Yasal hiçbir mevzuat tanımadan kanunlar dikkate alınmamış, tamamen keyfi ve bugüne kadar ise belediyeye bile gelmemişler. Biz göreve geldikten sonra bunlar belediyeye gelmeye başladı.

Bunların bugüne kadar belediyede herhangi bir görev ve bir sorumlulukları yok. Seçime 30 gün kala işe alınanlardır. Belediyeye işçi alımlarında bazı kanunlar var, mevzuatlar var. Bunlar alınırken ne bir meclis kararı ne bir prosedür yerine getirilmemiş ve işe de gelmemişler. O işe alımlar sırasında ücretlerini de alıp almadıklarını bilmiyorum. Tamamen seçim yatırımı olarak işe alınanlardır. Bu konuda da savcıları göreve davet ediyorum” diye konuştu

Kaynak: İHA