Erkek Arı Gözü Peteği İle Varroa Mücadelesi

Milas'ta, balda kimyasal kalıntıya sebep olan varroa hastalığıyla mücadele için "erkek arı gözü peteği" üretimine başlandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğiyle S.S. Pinar Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi tarafından kurulan tesisi gezen Milas Kaymakamı Fuat Gürel, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Arıcılık sektörünün hastalıklar yüzünden zaman zaman sekteye uğradığını dile getiren Gürel, "Milas, Muğla'daki bal üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu tek başına karşılayan bir ilçe. Burada biyolojik yöntemle üretilen çam balı daha etkin şekilde yurt dışına pazarlanabilecek" dedi.

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik de arı hastalıklarında biyolojik tedavinin doğru yöntemlerden biri olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Kuluçkalığın merkezi bir yerine yalnızca erkek arı gözlerinden oluşan bir petek yerleştiriliyor ve erkek arıların yetiştirilmesi sağlanıyor. Dişi varroalar yumurtlamak için erkek arı gözlerini tercih ettiğinden büyük bir çoğunluğu bu gözlere giriyor. Gözler sırlandıktan sonra alınan bu çerçeve eritilerek erkek arı pupları ile birlikte varroanın büyük bir çoğunluğu imha edilmiş oluyor."
Pinar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Kocatepe ise tesiste seri üretime geçildiğini, sipariş üzerine üretim yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA