Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Esnaf ve Sanatkarları Teşvik ve Destek Sistemi (ESDES) Projesinin son aşamaya geldiğini bildirdi.

Metin, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Göller Bölge Birliğinin, Burdur'da yapılan hizmet binasının açılışında, Türkiye'nin kurulduğu günden bu yana atılım ve gayret içerisinde olduğunu söyledi.

Bu gayret gösterilirken çok ciddi ekonomik sıkıntıların da yaşandığını dile getiren Metin, sıkıntıların azaltılmasında en büyük fedakarlığın hep esnaf teşkilatının sırtında olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki 2001 krizinden sonra milletin AK Parti iktidarına verdiği yetkiyle 2002'den bu yana tek başına iktidarın nimetlerinin yaşandığını belirten Metin, "Bugüne kadar bütün ekonomik buhranların altından kalkarken büyük fedakarlık gösteren esnaf kardeşlerimiz de AK Parti hükumetleriyle kalkınmasını ve büyümesini sağlamaktadır" ifadesini kullandı.
- "1,5 milyonu aşan esnafımız var"
Metin, eli ve kapısı her zaman açık esnafın toplumun yapı taşlarını oluşturduğunu vurguladı. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümet olarak parlamentoda yasal düzenleme ve maddi destek konularında çalışmaları yaptıklarını dile getiren Metin, "Bugün 1,5 milyonu aşan esnafımız var. Aileleriyle 8 milyonu bulan bir yapı. Esnafımızı ekonomimizin lokomotifi olarak görüyoruz ama takdir edersiniz ki dünya da Türkiye de değişiyor ve gelişiyor. Dolayısıyla esnafımızın da teşkilat olarak bu değişime ayak uydurması gerekiyor" diye konuştu.

- "Faizler yüzde 57'lerden yüzde 4'lere düştü"
Metin, iktidara geldiklerinde çok az sayıda esnafa yüzde 57 faizle en fazla 5 bin lira kredi kullandırıldığını hatırlattı.
Başbakan Erdoğan'ın 24 Mart'ta düzenlenen toplantıda ilan ettiği gibi faizlerin yüzde 57'lerden yüzde 4'lere düştüğünün altını çizen Metin, "Yüzbinlerce esnafımızın kullandığı kredi imkanı 125 bin liraya çıktı. Önümüzdeki dönemde bölgelerin, kademesine ve sınıflandırmasına göre 100- 200 bin liraya kadar kredi kullandırabilmesine imkan sağladık" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın 2012'nin Ekim ayında açıkladığı Kooperatifçilik Stretejik Planı çerçevesinde yasal düzenlemelere devam ettiklerini bildiren Metin, şöyle devam etti:
"2014'ün ikinci yarısından sonra bu projeler bir bir hayata geçecek. Projelerimizle vatandaşımızın, esnafımızın vergi yükünü, sosyal güvenlik kurumu yükünü almaya çalışıyoruz. İlk defa burada açıklıyoruz, ESDES Projesi son aşamasına geldi. 2014 yılının ikinci yarısından sonra ayrı bir proje kaynağıyla esnafımıza ayrı bir desteği vereceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun. ESDES Projesiyle ilgili ilanımıza önümüzdeki dönemlerde çıkacağız."
Konuşmaların ardından Burdur, Antalya, Isparta ve Afyonkarahisar'a hizmet verecek Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Göller Bölge Birliğinin yeni hizmet binasının açılışı gerçekleştirildi.

Törende mehteran takımı da gösteri sundu.
Kaynak: AA