'Donan Balı Tüketmekten Çekinmeyin' Önerisi

Bal Tanıtım Derneği Başkanı Hasan Özkan, donan balın kaliteli olduğunu söylemenin yanlış olacağını ancak donan balın katkısız olduğunun anlaşılabileceğini bildirdi.

Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, balın kalitesi ve gerçekliği konusunda vatandaşlar arasında birçok deneme yanılma yöntemi olduğuna dikkat çekerek, gerçek balla sahtesinin ayırt edilmesinin çok güç olduğunu söyledi.

Aslında sahte bal diye birşey olmadığını, satılan sahte ürünlerin şurup grubuna girdiğini ifade eden Özkan, "Bal diye satılan ve şurup olarak nitelendirilebilecek bu tür ürünlerin ve merdiven altı işletmelerin giderek çoğalması, vatandaşın bala olan ilgisini ve güvenini sarsıyor" diye konuştu.

Gerçek bal ile şurupların çoğu zaman ancak laboratuvar tahlilleriyle ayırt edilebildiğine dikkati çeken Özkan, şu bilgileri verdi:
"Bizim sektörün en büyük handikabı bu maalesef. Sahte ürünlerle gerçeğini ayırt etmek çok zor. Çoğu zaman ancak tahlillerle belli olabiliyor. Ama halk arasında 'Buzdolabına konunca donan bal kalitelidir' diye bir inanış var. Bu bir nebzede olsa doğru. Balın kalitesini, içindeki vitamin, mineral ve diğer maddelerin azlığı ya da çokluğu belirler. Gerçek olan her bal donar. Donan bal iyidir demek yanlış bir tabir olur. Balın kalitesi değişebilir ancak donan bal kesinlikle 'katkısızdır' diyebiliriz. Kristalize olan bal, gerçek baldır ancak kalitesi konusunda bu bir gösterge değildir. Ayrıca her balın donma süresi de farklıdır. Alçak kesimlerde üretilen ballar kısa sürede donarken, yüksek kesimlerde elde edilen balın donma süresi daha uzun olabilmektedir. Ancak vatandaşımız donan balı rahatlıkta tüketebilir."
Kaynak: AA