Diyarbakır'da Paskalya Kutlaması

Ermeni cemaatinin Orta Doğu'daki en büyük kilisesi olan Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde Paskalya bayramı dolayısıyla ayin yapıldı.

Sur ilçesindeki Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde Paskalya bayramı dolayısıyla düzenlenen ayin, Türkiye Ermenileri Patrikliği'nce İstanbul'dan gönderilen Papaz Derkevork Çınaryan başkanlığındaki 4 din görevlisi tarafından yönetildi. Ayinin ardından konuklara çörek ve boyalı yumurta dağıtıldı.
Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi, kiliseye gelerek cemaat üyelerinin bayramını kutladı.
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Anlı, Paskalya bayramı dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın Meryem Ana Kilisesine gittiğini, kendisinin de buradaki ayini takip ettiğini söyledi.

Anlı, bu coğrafya üzerinde yaşayan tüm insanların birbirleriyle ilişkisi olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
"Bu hafta bizim için çök önemli bir hafta. Hem Kutlu Doğum Haftası hem de çarşamba günü Yezidiler'in bayramıydı. Bugün de bütün Hristiyan alemi için önemli olan Paskalya bayramını kutlamak için buradayız. Bütün inançlar, kimlikler ve farklılıklar bizim zenginliğimizdir. İnşallah bu bayramlar birbirimizle daha iyi diyalog kurmaya vesile olur."
Ayine katılan Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal ise farklı dil, din ve kültüre sahip olan vatandaşların binlerce yıl hoşgörü içinde yaşadığına değinerek, Hristiyanların Paskalya bayramını kutlamak üzere kiliseye geldiklerini söyledi.

Surp Giragos Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Gafur Türkay da kilisenin onarımının ardından bugün üçüncü bayram kutlaması etkinliğinin yapıldığını anımsatarak, bayramı büyük bir katılımla büyük coşkuyla kutladıklarını dile getirdi.
Yüzyıl önce bu topraklarda Ermeniler, Süryaniler ve Müslümanların bayramlarının kutlandığına dikkati çeken Türkay, "O dönemde herkes birbirinin bayramına giderdi. Bugün mutluyuz çünkü yavaş yavaş o günler geri geliyor. Elbette ki bu ayindeki herkes Ermeni değil, Müslüman Ermeniler de var. O özlediğimiz tablo geri geliyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA