Bu Hastanede Psikiyatri Hastaları İçin Her Şey Düşünülmüş

Trabzon’un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nin Psikiyatri Servisi’nde yatan hastalar hem tedavi oluyor hem de sosyalleşiyor.

Bu Hastanede Psikiyatri Hastaları İçin Her Şey Düşünülmüş

Psikiyatri Servisi'nde hastaların spor yapmaları için spor aletleri, resim, sinema salonu, mutfak gibi faaliyet alanlar bulunurken, Psikiyatri Uzmanı Orhan Selçuk, hastalara terapi ve ilaç tedavilerinin yanında sosyalleşmeleri için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Uğraş terapisinin önemli olduğunu belirten Selçuk, “Hastalarımıza ilaç tedavi ve terapinin yanında sosyal etkinlik olarak ta bir takım uygulamalar yaptırıyoruz. Yani bizde uğraş terapisi çok önemli. Hastalarımıza zaman geçirmeleri açısında sinema odası kurduk. Sosyal açıdan gelişmeleri için resim, yemek , spor yapma gibi faaliyetler da uyguluyoruz. Bunlar yatan hastalar için önemli. Bölgede bildiğim kadarıyla hiçbir hastanede böyle bir servis yok. Her şeyi içinde olan bir servis” ifadelerini kullandı.

Psikiyatride çok değişik hastalıklar bulunduğuna işaret eden Selçuk, “Psikiyatride çok değişik hastalıklar vardır. Şizofrenden depresyona kadar olan bu hastalıkların hiç birisi bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık değildir. Uyarıcı sebepleri, ortaya çıkaran nedenleri vardır ancak şundan bundan dolayı oldu diyemeyiz. Yani hasta şu sorunu yaşadı hasta oldu, bu sıkıntı yaşadı hasta oldu. Bunlar bir uyarıcı nedendir, hastalığı artırır ancak bu hastalıkların bir sebebi yoktur. Nasıl ki başka hastalıklar kendi kendine ortaya çıkıyor buda öyle ortaya çıkıyor. Yaşamış olduğu olumsuz olaylar hastalığını artırır, tetikler ancak zeminin de hastalık olacak. Her olumsuz yaşayan hasta olmuyor. Örnek verecek olursak nasıl mide rahatsızlığı yada karaciğer yetmezliği ortaya çıkıyorsa bu hastalık ta öyle ortaya çıkıyor. Bir sebep bulamıyorsun. Toplumda psikiyatrinin ne olduğu psikiyatriye gidelim mi gitmeyelim mi durumu çok fazladır. Psikolojisi bozuk olanlar hocalara gider son çare olarak bize gelirler. Bu eskiden fazla idi şimdi o kadar yok. Tedavi olmak istemeyen hastalarda maalesef oluyor” şeklinde konuştu.

HASTALAR RESİM VE YEMEK YAPARAK KENDİLERİNİ FARKLI HİSSEDİYOR
Serviste Resim İş Öğretmeni olarak görev yapan Handan Aslan da hastalara çeşitli aktiviteler kazandırmaya çalıştıklarını belirterek bunun çok yararlı olduğunu vurguladı. Bazı hastaların aktivitelere katılmak için çok hevesli olduğunu ifade eden Aslan, “Psikiyatri Servisi'nde resim iş öğretmeni olarak görev yapıyorum. Hastalarımıza sosyal faaliyetlerini geliştirmeleri açısından sadece resim değil, el işi, boyama, boş vakitlerini daha iyi değerlendirme açısından farklı yöntemler uygulanıyor. Hastalarımız genellikle ilaç aldıkları için fazla uyuyorlar. Biz de onların daha uyanık kalmalarını farklı şeylere ilgi yönlenmeleri açısından bir arada olmak suretiyle sosyal aktivitelerini geliştirmeye çalışıyoruz . Resim, boyama, el işi gibi uğraşlar yaptıklarında rahatlamış olduklarını gözlemliyoruz. Dolayısıyla kendilerini daha farklı hissediyorlar. Aslında daha çok sohbet etmek için geliyorlar. Genelde hep uyumlu oluyorlar. Onlarla hoş vakitler geçirebiliyoruz. Aynı zamanda kendilerine bir beceride kazandırıyoruz. Sevdikleri bir şey olursa o konuda kendilerine hobi edinip ilerde boş vakitlerinde farklı yönelebilirler” diye konuştu.

SON YILLARDA AİLEVİ PROBLEMLERİ OLAN HASTA SAYISI ARTTI
Sosyal Hizmet Uzmanı Aile Danışmanı olarak görev yapan Nazlı Aydın da hastalarla hep diyalog içirişinde bulunduklarını kendilerine yardımcı olmaya çalıştıklarını belirterek, “Burası ilaç tedavisi ve terapiye yoğunluklu bir servis . İlacını düzenli bir şekilde alan ve terapilere katılan hastalar buradan sosyal hayatı şifayı bulmuş olarak hayata uyumlu bir şekilde ayrılıyorlar. Hastalarımız aile içi şiddet olsun iletişim problemleri olsun daha ziyade kayın valide kayın peder problemleri yada çocuklarla alakalı sıkıntılarla buraya geliyorlar. Özellikle eşler geldiği zaman daha sağlıklı oluyor. Sadece kadın değil ikisi geldiği zaman daha çok başarıya ulaşılıyor. Buradan mutlu gittikleri zaman bizde mutlu oluyoruz. Şu an burada 11 hastamız var. Son yıllarda ailevi problemleri olan hasta sayısı arttığını söyleyebiliriz. Psikiyatri rahatsızlıkları da arttı denebilir. Bununla birlikte aile odaklı sıkıntı yaşayan hastalarımız arttı” dedi.

Kaynak: İHA