Attder Hatay İl Başkanı Daşkın Açıklaması

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ATTDER) İl Başkanı Burhan Daşkın, 112 Acil Servis ekipleri olarak ambulanslarda silah değil, can taşıdıklarını belirtti.

Daşkın, yazılı açıklamasında, Suriye'de devam eden iç savaşta bugüne kadar çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, Türkiye'ye sığınan yaralılara gerekli müdahalenin yapılmaya çalışıldığını kaydetti.

Bu süreçte sağlık personeli ve 112 Acil Servis ekiplerini önemli görev düştüğünü vurgulayan Daşkın, şu ifadelere yer verdi:
"Kimi zaman ateş hattına girerek, kimi zaman kavganın, arbedenin içinde kalarak, umudu tükenmiş hasta yakınlarına umut olup 24 saat hizmet veren 112 ekipleri, zor şartlar altında evlerine helalinden ekmek götürebilmek için fedakarca çalışmaktadır. Son zamanlarda 112 ekiplerine yönelik sözlü ve fiili şiddet, akıl almaz hakaretler artmıştır. Olay yerinde kendini savunacakları ekipmanı olmayan 112 ekipleri, açık hedef olmaktadır. Güvenlik ekiplerinden çekinen vatandaşlar, içindeki acının hırsını, savunmasız acil sağlık ekiplerinden çıkarmakta ve onları suçluymuş gibi görmekte. Amacı, sadece müdahalede bulunduğu hastanın hayatını kurtarmak, iyileşmesini sağlamak olan 112 ekipleri, tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de iftiraya uğramaktadır. İçinde yardıma muhtaç hastadan başka bir şey taşımayan ambulanslar, çeşitli ithamlara maruz kalmaktadır. 'Ambulanslarda silah ve erzak sevkıyatı yapılmaktadır' iddiasını ortaya atanlar, bunu ispatlayamadı.''
Geçen hafta Harbiye Mahallesi'nde bir grubun, "silah taşıdığı" iddiasıyla ambulansın önünü kestiğini, sağlık ekibine şiddette bulunduğunu öne süren Daşkın, şunları kaydetti:
"Ambulansı didik didik arayan ve istediğini bulamayan vatandaşlar, hırsını sağlık ekipleri ve yaralıdan çıkarmıştır. Yaralı kişi, kimilerine göre terörist kimilerine göre özgürlük savaşçısı olabilir ama bir sağlıkçıya göre o yaralı, yardıma muhtaç bir insandır. Bu bilinçle insanları dil, din, ırk, mezhep, ideolojik görüş ayrımı yapmadan yardıma muhtaç herkesin yanında olan 112 Acil Sağlık ekipleri, hak etmediği ithamlara ve şiddete maruz kalmıştır. Hatay, birçok medeniyetin, etnik ve ideolojik unsurun kardeşçe yaşadığı nadir yerlerden biridir. Bu olay, Hatay'a yakışmamıştır. Ambulanslarda silah taşındığını iddia eden vatandaşlar şunu unutmamalıdır ki o ambulanslarda, kendi etnik kesiminden sağlıkçılar da çalışmaktadır. İddia edildiği gibi bir silah taşıma durumu olsa en başta o ambulans personeli buna karşı çıkar. 112 ekipleri olarak ambulanslarda silah değil, can taşıyoruz.''
Kaynak: AA