Polen Alerjisine Dikkat

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, polen alerjisinin kişinin belli polen türlerinde bulunan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklandığını ve halk dilinde saman nezlesi olarak adlandırıldığını bildirdi.

Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, polenin nefes yoluyla solunum yollarına, buna ek olarak da cilt, saç ve gözlere yerleştiğini belirtti.

Polen alerjisinin kişinin belli polen türlerinde bulunan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklandığını ve halk dilinde saman nezlesi olarak adlandırıldığını ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti:
"Polen, alerjik bir kişide bağışıklık sistemini harekete geçirerek burunda ve gözlerde iltihaplanmalara neden olur. polen alerjisinde burun akmaya ve kaşınmaya başlar, burunda tıkanmalar olur ve kişi hapşırır. Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur. Polen sezonunda, bazılarında da astım görülür. Bu belirtiler hastanın çevresindeki kişiler tarafından çabucak gözlenebilirken diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir bütün olarak tepki gösterir. Alerji olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak hastalık birçok kişinin iş ve okul durumlarını olumsuz etkiler."
Pehlivan, polen alerjisinin doktorlar tarafından cilde yapılan iğne testi ile teşhis edildiğini kaydederek, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Yapılan test ile hastanın polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvanlarda olan maddelere ve benzerlerine tepki gösterip göstermediği tespit edilir. Bu testten 3-10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması önemlidir. Polen sezonunda, kişi diğer alerjenlere ve tahrik edici şeylere karşı aşırı duyarlıdır. Temizliğe, ağır kokulara, tütün dumanına ve benzerine dikkat edilmelidir. Gün ortası çamaşırlar dışarıda kurutulmaktan kaçınılmalıdır. Polen çamaşırlara kolayca yapışır. Sigara içilmemeli ve dumanına maruz kalınmamalıdır. Güneş gözlükleri gözdeki rahatsızlıkları azaltabilir. Bütün alerji tedavilerinin başında, kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir. Polen alerjisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları, iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir."
Kaynak: AA