Kalp Sağlığı Haftası

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında kalp ve damar hastalıklarının geldiğini bildirdi.

Cerit, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarına vurgu yapmak amacıyla 12-18 Nisan tarihlerinin Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlandığı belirtti.

Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımının kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer aldığını ifade eden Cerit, açıklamasında şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kalp ve damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir kısmı, sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutar. Hayatımıza anne sütü ile başladığımız beslenme programımızı her yaşa uygun ve tüm besin gruplarından yeteri kadar tüketmeliyiz. Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. Tansiyon, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzeride durulmalı, kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıklarına, inmeye, akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır. Dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları gelmektedir."

Kaynak: AA