İlkadım İlçesi Samsun'un 'Kültür Merkezi' Olacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım ilçesini Samsun'un "Kültür Merkezi" haline geleceğini söyledi.

Yılmaz, İlkadım ilçesinde tarihi mekanları ziyaret etti.
İlkadım ilçesinin ticaretin ve sosyal hayatın yoğunluk kazandığı ilçe olduğunu belirten Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılı hedefleri kapsamında hayata geçireceği projelerle İlkadım'ı kültür merkezi haline geleceğini kaydetti.

Milli Mücadelede ilk adımın atıldığı İlkadım ilçesinde tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkacaklarını belirten Yılmaz, "Rekreasyonlarla bunları halkın hizmetine sunmaya hazırlanıyoruz. 1981 yılında hizmete açılan arkeoloji ve etnografya müzesinin günümüz modern müzecilik anlayışının gerisinde kalması ve ihtiyaca cevap verememesini göz önünde bulunduruyoruz. Büyükşehir Belediyesi, elde edilen yeni bulguların sergilenmesi için mevcut müzede yeterli alan olmaması sebebiyle yeni Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yapacak" diye konuştu.

Belediye olarak yapımında sona yaklaştıkları Sadi Bey Tekkesi Kuva-i Milliye Müzesi'nin tamamlanıp hizmete girmesiyle İlkadım'ın tarihi kökleri itibariyle daha da zenginleşeceğini dile getiren Yılmaz, "Samsun, 1919 Mayıs'ının 19. günü kurtuluş ve yeniden doğuş mücadelelerinin ilk adımının atıldığı Karadeniz bölgesinin en büyük ve en gelişmiş şehridir. Kurtuluş Mücadelesi'nin açık ve gizli bir sürü kahramanının olduğu bilinen bir gerçektir. Kuva-i Milliye Teşkilatı da ilk düzenli mücadele teşkilatıdır. O tarihlerde Rum ve Ermeni çetelerinin baskıları ile bütün milli direniş hareketleri gizli çalışıyorlardı. Samsun Müdafa-i Hukuk cemiyetinin ilk toplantısının yapıldığı Sadi Bey Tekkesi 95 yıl sonra tespit edilerek ortaya çıkarılmış ve Belediyemiz tarafından etrafı ile birlikte kamulaştırılarak restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılmaktadır. Bu müzemizin halkımızın hizmetine sunulmasıyla İlkadım, kültürel bakımdan ruhuna ruh katacak, zenginleşecektir" şeklinde konuştu.

Belediyenin önemli dönüşüm ve kültürel projelerinden Saathane Meydanı'nın da yapılacak proje ile bu tarihi arastayı Samsun'a yakışan, kenti temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceklerinin altını çizen Yılmaz, "Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini, kamu yararı da göz önünde bulundurularak Samsun halkına kazandıracağız. 7 bin 900 metrekarelik alanı kapsayan projede, tescilli binaların haricindeki tüm yapılar yıkılarak tarihi doku ortaya çıkartılacak, kentimize çok güzel bir meydan daha kazandırılacak" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA