Tunceli'ye 'Dersim' İsminin Verilmesi Talebi

Tunceli'de bazı siyasi partilerin öncülüğünde, "Dersim ismi geri verilsin" sloganıyla imza kampanyası başlatıldı.

Kendilerini "Devrimci Güç Birliği" olarak adlandıran grup adına Moğultay Mahallesi Kışla Meydanı'nda basın açıklaması yapan Leyla Akyıldız, Dersim'in adının 25 Aralık 1935'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilen 2884 sayılı Tunceli Vilayetinin İdaresi Hakkında Kanun ile Tunceli olarak değiştirildiğini anımsattı.
İl adlarının TBMM'de çıkarılacak kanunla değiştirilebileceğini ifade eden Akyıldız, şunları söyledi:
"Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen 60/147 sayılı Ağır Uluslararası İnsan Hakları Hukuku İhlalleri ve Ciddi Uluslararası İnsancıl Hukuk İhlalleri Mağdurlarının Çözüm ve Tazminat Hakkına Dair Temel Prensipleri ve Kurallar ile İnsan Hakları Mevzuatı uyarınca Dersim isminin onarıcı, adalet prensibi çerçevesinde geri verilmesi gerekmektedir. Bunun için imza kampanyası başlatıyoruz."
Akyıldız'ın açıklamasının ardından "Dersim ismi geri verilsin" sloganıyla imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın 4 Mayıs'a kadar devam edeceği ve toplanan imzaların TBMM'ye gönderileceği belirtildi.
Basın açıklamasına, Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ve vatandaşlar da katıldı.

CHP Tunceli milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Kamer Genç ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tunceli'nin isminin "Dersim" olarak değiştirilmesi için kanun teklifi vermişti.
Kaynak: AA