(özel Haber) Engelli Emirhan'ın Evde Bakım Ücreti Kesildi

Yaşadıkları şehir olan Kocaeli’den Manisa’nın Salihli ilçesine bir akrabalarının yanına taşınan Sarıkurtbay ailesi İzmit Sosyal Hizmet Merkezi tarafından kendilerine çıkarılan 14 bin 654 TL’lik borcun şokunu yaşıyor.

(özel Haber) Engelli Emirhan'ın Evde Bakım Ücreti Kesildi

8 yaşındaki SP hastası Emirhan için İzmit Sosyal Hizmet Merkezi tarafından aileye verilen evde bakım ücreti 2 yıl boyunca yanlışlıkla çift ödeme yapıldığı gerekçesiyle aileye borç çıkarıldığı ve 24 Nisan tarihine kadar borcun ödenmesi istenirken Emirhan için ödenen evde bakım ücreti de kesildiği iddia edildi.

Kendisi böbrek hastası olan baba Seçkin Sarıkurtbay, ailevi sebeplerden dolayı doğup büyüdükleri Kocaeli’den Manisa’nın Salihli ilçesindeki kuzeni Gülseren Karaali ve eniştesi Veli Karaali’nin yanına sığındıklarını anlattı. Çalışamadığı için evin tek geçim kaynağı olan 8 yaşındaki Emirhan için ödenen evde bakım hizmetinin Kocaeli’den Manisa’ya aktarılması için başvuruda bulunan aile 2 yıl önce bir memur tarafından yapılan hatadan dolayı hem oğullarına ödenen evde bakım ücretinden oldu hem de 14 bin 654 TL’lik borçla baş başa kaldı. Çalmadıkları kapı, başvurmadıkları birim kalmadığını anlatan baba Seçkin Sarıkurtbay, çaresizlik içinde kara kara düşünüyor. 2 aydır engelli oğlunun ne tedavisini ne de eğitimini yaptıramamaktan yakınan Seçkin Sarıkurtbay, eşi Özlem, çocukları Emirhan (8), Batuhan (5) ve Sudenaz (3) ile birlikte kendilerine uzanacak bir el bekliyor.

8 yaşındaki oğlu Metehan’ın SP hastası olduğunu kaydeden Baba Seçkin Sarıkurtbay, “Oğlum SP hastası yani Serebral Palsi. Doğumda oksijensiz kalmaktan yürüyememe ve konuşamama gibi bir rahatsızlığı var. Bizim Metehan için sosyal hizmetlerden almış olduğumuz anne bakım maaşı vardı. Biz Kocaeli’den Manisa Salihli’ye taşınınca bize bir fatura çıkardı yersiz ödeme adı altında. Bu bizi şuan aşan bir fatura. Biz bunu ödeyemiyoruz. Ödeme durumunuz yok. İş bulamıyorum. Maddi imkansızlıklardan dolayı ev bulamıyorum Burada bir yakınımızın yanına sığındık. İlçe yetkililerinin verdiği yardımlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Biz devlet büyüklerimize bir takım yollarla ulaşmaya çalıştık fakat hepsi ters tepti. Hiçbirinden çözüm üretecek bir cevap alamadık. Borç 14 bin 654 TL gibi bir rakam. Bu ayın 24'üne kadar ödememiz lazım. Bize gelen kağıtta bunu ödemezsek yasal işlem başlatacakları yazıyor. Bunu ödeyemediğimiz takdirde belki icra olacak belki hapis cezası gelecek. Buna da razıyım. Yetkililere soruyorum. Ben ve eşim çocuklarım ne olacak? Borçlu olan eşim gözüküyor. Ben bu üç çocukla ne yapacağım? Hadi eşime çıkmadı bana çıktı. Eşim bu üç çocukla ne yapacak. Sosyal hizmetler bu üç çocuğu çocuk esirgeme kurumuna mı yerleştirecek? Karnını doyuracak ama bizim verdiğimiz sevgiyi verebilecek mi?” dedi.

“BEN ÇALIŞMAK VE ÇOCUKLARIM İÇİN YAŞAMAK İSTİYORUM”
Oğlunun çok zor dönemleri olduğuna dikkat çeken baba Seçkin Sarıkurtbay şunları söyledi:
“Metehan öyle dönemler geçiriyor ki biz anne baba olarak zorlanıyoruz. Sinir krizlerine giriyor. Gecenin 3’ünde 5’inde ateşleniyor. Sosyal hizmetler asgari ücret veriyor. Bu çocuk asgari ücretle mi bakılıyor. Kendim böbrek hastasıyım. Malulen emeklilik başvurusu yaptım. Sol böbreğim çalışmıyor. Sağ böbreğimde de problem var. Tedavimi yarım bıraktım. Neden? Ailevi sorunlarım var. Huzurum olsun, çocuklarım şiddet içinde büyümesin huzurlu büyüsün diye hiç tanımadığım bir ile bir ilçeye ablamın yanına sığındım. Ya o da olmasaydı. İnsanlar karısını çocuğunu kesiyor bizde mi öyle yapalım? Türkiye'nin şartları insanlara istemediklerini yapmaya mecbur bırakıyor.”
Metehan’ın tedavisini çalışamadığı için yarım bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen Seçkin Sarıkurtbay, “İstanbul Çapa'da tedavi yaptırıyorduk ama 2 senedir çalışamamamın verdiği yokluktan onun da tedavisini 2 senedir yaptıramıyoruz. Ben çalışmak istiyorum çocuklarım için yaşamak istiyorum. Hayata tutunmak istiyorum. Beni BİMER'de bir yetkiliye bağladılar ona da söyledim ben bunu ödeyemem dedim. İsterse bu çocuğun maaşını bu borç için ömür boyu kessinler ödeyemem. Ödeme şansım yok çünkü çalışamıyorum” şeklinde konuştu.

"BİRİLERİ SESİMİZİ DUYSUN"
Anne Özlem Sarıkurtbay ise “3 çocuğum var birisi engelli. Çoğu zaman zapt etmekte zorlanıyorum. Çocuğumun psikolojisi bozuldu. Eşimin rahatsızlığı bir yanda çocuğumun rahatsızlığı bir yanda iki arada kalmış durumdayım. Çocuğumun tedavisini yaptıramıyorum. Burada ablamızın yanında kalıyoruz. Hiçbir şekilde başka bir yerden gelirimiz yok buna rağmen bu faturayı çıkarttılar. Bana verdikleri bakım ücreti anca çocuklarımın masrafını çıkarıyordu onu da kestiler. Şuanda ondan da yoksunum. Benim gibi birçok mağdur var. Her yere başvurduk bir sonuç alamadık. Ben ne yapabilirim 3 çocukla? Eşim rahatsız, eşime çocuklarıma bir şey olsa ne yapabilirim çünkü sahip çıkanımız yok sadece ablamız var. birilerinin sahip çıkmasının istiyoruz. 11 günümüz kaldı. Bizim bunu ödemek gibi bir şansımız yok. Ne yapabiliriz? Artık yasal işleme gidilecek icra mı yoksa başka bir şey mi olacak bilmiyorum birilerinin buna dur demesi gerek. Birileri sesimizi duysun istiyoruz” dedi.

MEMURUN HATASI
“Sadece evde bakım ücreti alıyorduk başka yerden yardım almak istemedik. Artık birileri sesimi duysun” diyen Özlem Sarıkurtbay şunları söyledi: “Bir memurun yapmış olduğu hatanın bize mal edilmesi bana saçma geliyor. Ben almakla hata yapmış olabilirim ama memurun da aynı hatayı 2 sene boyunca yapmış olması o memurun da hatalı olduğu anlamına geliyor. Bana çıkarılan faturanın memura da çıkarılmasını isterdim. Bu tek taraflı bir hata değil devlet bana ne yatırdıysa ben onu aldım. 2 senedir fark edilmeyen hata il değişikliği sırasında fark edildi ve dosyam incelemeye alındı.”
Kocaeli Sosyal Hizmetler Kurumu tarafından kendilerine çıkarılan faturayı ödeyecek gücü olmayan aile yetkililerin konuya el atmasını beklerken, SP hastası 8 yaşındaki Metehan’ın da biran önce aksayan tedavisinin yeniden başlatılmasını istedi.

İzmit Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Kaynak: İHA