Avrupa Ülkeleri, Rusya Tehdidine Karşı Güvence İstiyor

Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (PISM) Başkanı Dr. Marcin Zaborowski, Rusya'nın "Ukrayna'daki işgalinin" bölgesel dengeleri değiştirdiğini ve Polonya ile Baltık ülkeleri için tehdit oluşturduğunu belirterek, "NATO, Rusya tehdidine karşı Polonya ve Baltık ülkelerinde kalıcı birlikler konuşlandırmalı" dedi.

Ukrayna'daki son gelişmeler ve Rusya tehdidi hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dr. Zaborowski, son olayların ardından bölgedeki dengelerin değiştiğini, NATO'nun yeni dengeleri dikkate alan adımlar atması gerektiğini kaydetti.

"Rusya'nın ortak komşumuz Ukrayna'daki işgali, bölgesel dengeleri değiştiriyor ve Polonya ile Baltık ülkeleri için tehdit oluşturuyor" diyen Dr. Zaborowski, "Polonyalılar, Rusya'nın son adımlarından büyük rahatsızlık duyuyor. Polonya halkı kendini tehdit altında hissediyor. NATO, savunmamızı güçlendiren bir ittifak olarak görülüyor" ifadesini kullandı.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin NATO'dan yaklaşık 10 bin asker istemesini değerlendiren Dr. Zaborowski, bu talebin kendileri açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

"Aslında konu yalnızca iki tugay ya da iki tabur gönderilmesi değil. NATO'nun Polonya topraklarında ciddi büyüklükte kalıcı birlikler konuşlandırmasını istiyoruz" diyen Dr. Zaborowski, sözlerini şöyle sürdürdü:
"NATO'nun Polonya'da kalıcı birlikler konuşlandırması sembolik olarak büyük önem taşıyor. İkinci olarak NATO'nun geniş kapsamlı tatbikatlar yapmasını istiyoruz. Üçüncü olarak da NATO'nun ihtimal planları yapması gerekiyor. Müttefikleri hedef alabilecek işgallere karşı senaryolar, planlamaların yapılması gerekiyor."
- 'Rusya müdahaleye girişebilir'
Rusya'nın Ukrayna'nın güneyinde işgale girişmesini ciddi bir tehlike olarak gördüklerini belirten Dr. Zaborowski, askeri ve siyasi gelişmelerin de bunu doğrular nitelikte olduğunu kaydetti.

Polonyalı Dr. Zaborowski, şöyle devam etti:
"Rusya'nın Ukrayna sınırında 40 bin-50 bin kişilik Rus birlikleri hazır bekliyorlar. Bu bölgedeki Rus askeri birliklerin yetenekleri, Rusya'nın geniş kapsamlı bir müdahaleye girişebileceğini gösteriyor. Siyasi olarak bu yönde bir irade olup olmadığına baktığımızda da bu yönde emareler görüyoruz. Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın güneyini ilhak etmek için şimdiden tarihsel gerekçeler öne sürmeye başladı.

Son basın toplantısında söyledikleri de bunu doğrular nitelikte."
- "Çok daha geniş kapsamlı tatbikatlar düzenlemeli"
NATO'nun son gelişmelerin ardından Doğu Avrupa'daki müttefik ülkeler ile dayanışma için bir dizi önlem açıkladığını ancak bunların yetersiz olduğunu belirten Dr. Zaborowski,"Açıklanan önlemler, mevcut tatbikatlara ve Baltık ülkelerindeki hava sahası devriye görevlerine NATO ülkelerinden katılımın arttırılmasını öngörüyor. Ancak bunların yeterli olmadığını düşünüyorum. NATO, Rusya tehdidine karşı Polonya ve Baltık ülkelerinde kalıcı birlikler konuşlandırmalı. Çok daha geniş kapsamlı tatbikatlar düzenlemeli, ihtimal planlarını gözden geçirmeli ve güncellemeli" şeklinde konuştu.

Dr. Zaborowski, NATO müttefiklerinin Ukrayna'da daha güçlü destek vermesi gerektiğini belirterek, "Şu aşamada Ukrayna'ya teçhizat, tavsiyeler, istihbarat paylaşımı sağlayarak, Rusya üzerinde siyasi ve diplomatik baskı uygulayarak yardımcı olabiliriz" dedi.

Kaynak: AA