Yahoo'nun iPhone ve iPad için gizli planı!

Yahoo CEO'su Marissa Mayer, iddialara göre, Apple'ı, Yahoo'nun iPhone ve iPad için olan Safari'deki varsayılan arama motoru olması için, ikna etmeye çalışıyor.

Yahoo'nun iPhone ve iPad için gizli planı!
Şu anda Safari'nin varsayılan arama motoru Google ancak kullanıcı dilerse Yahoo'yu ya da Bing'i iOS ayarlarından varsayılan arama motoru olarak atayabiliyor.

Mayer işte bu durumu değiştirip varsayılan olarak Yahoo'yu tüm Safarilere getirmek istiyor. İddiaya göre; Mayer'in takımı, bu hayali gerçekleştirmek için, Apple'a mobil aramalarda ortaklık bazında çalışmayı teklif edecek. Apple Yöneticilerini ikna etmek için yeni arama motorunun nasıl çalışacağına dair görsel sunumlar hazırlanmış durumda.

Şu ana kadar resmi bir açıklama olmamasına rağmen, iddialara göre, Mayer Google'da çalışırken yakından tanıdığı Jony Ive dahil birkaç Apple Yöneticisi'ni yakın markaja almış durumda.

Apple, kullanıcı deneyemine büyük önem verdiği için bu hayal -şimdilik- Google gibi üst düzey kullanıcı deneyimi sunan bir arama motoru karşısında gerçekleşmesi zor görünüyor. Ancak Yahoo'daki kaynaklar Mayer'in bu hayalin gerçekleşmesini çok istediğini belirtiyorlar.

Alibaba'nın bu sene sonunda halka açılması sırasında Yahoo'nun %24 oranındaki hisselerinin yarısını satma zorunluluğu sayesinde yüklü miktarda nakit girişine sahip olacak Mayer şimdiden Google'a nasıl saldıracağının hesaplarını yapıyor.

Yahoo uzun süredir Apple ile iyi ilişkiler içinde. iPhone ve iPadlerde hava durumu bilgileri Yahoo'dan alınıyor. Mayer bu ilişkiyi daha da geliştirmek için çabalıyor.

Tabii ki arama ile hava durumu bilgisini kıyaslamaya kalkıştığımızda, hava durumu devede kulak kalıyor. Üstelik Google Apple'a senede 1 milyar dolar ödüyor ve kullanıcılar da Google'dan çok memnun.

En önemlisi ise Yahoo halen Google'daki gibi gelişmiş bir arama teknolojisine sahip değil, geçmişte ne kadar çabalamış olsa da...

Öte yandan; Google Apple'a senede bir milyar dolar ödese de, şu anda Apple tabanlı mobil aramadan milyar dolarlar kazanıyor. Üstelik iOS cihazların aramalardaki payı Android cihazlardan kat kat yükseklerde. Bu durumda Apple bir bakıma, Google'a kazandırdığı milyar dolarlarla, en büyük rakibi Android'i sübvanse etmiş oluyor.

İşte Mayer'in tam olarak bu imkansız hayale motive olmasının sebebi de bu.