Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı öncesinde canlı hayvan ithalatına karşı mücadele başlattıklarını kaydederek, “Kurban bayramından evvel et ithalat lobisi hortladı, bu günlerde bir lobi ile mücadele ediyoruz.

Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Açıklaması
Ahırları doldurmadan, üretimi arttırmadan bu ülkede tüketicinin arzu ettiği kalite ve ucuz fiyatta et yemesi mümkün değil” dedi.


Afyonkarahisar 3. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılımı ile Kültürpark ve Fuar Alanı'nda başladı.

Çok sayıda firmanın karıldığı fuarın açılışında konuşan Bayraktar, tarım sektörünün ve çiftçilerin sorunlarının çözümü noktasında her platformda çalışma yaptıklarını kaydetti.

Fuarların sektörün gelişmesini adına önemli olduğunu da vurgulayan Bayraktar, TZOB olarak bu tür organizasyonları desteklediklerini de kaydetti.

Enerji ve tarım sektörünün önümüzdeki yüz yıla damgasını vuracak çok önemli stratejik iki sektör olduğunu söyleyen Bayraktar, “Tarım sektörünü önemsemek ciddiye almak, tarımda verimliliği yakalamak üzere gerekli tedbirleri almak sadece Türk çiftçisinin ve tarımının değil, ülkemizin, geleceğimizin ve istikbali açısından önemlidir. Bu bakımdan tarım sektörünün muhakkak suretle rehabilite edilmesi, mevcut kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi ve verimliliğin yakalanması önem verdiğimiz husus. Bugünlerde tarım sektörünün çok ciddi sıkıntıları var. Bugün Afyonkarahisar’dan önce Kütahya’da, Eskişehir’deki Ziraat Odası Başkanlarının yağmur duasına çıktığını öğrendim ve Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde kuraklık ne yazık ki sektörümüzü ve çiftçilerimizi çok üzdü. Bunun dışında don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Bir çok vilayetimizde özellikle meyve ağaçlarımız dondan fevkalade önemli ölçüde etkilendi. Tabiri caizse bu sektöre yangın düştü. Ateş düştüğü yeri yakar. Şu an tarım sektörü bir yangın içinde. Siyasilerimizden de seçim bitti sizden unuttuk beklemeyin beklentisi içindeyiz. Sadece iktidara değil muhalefete de tüm siyasilerimize söylüyorum seçim bitti ama çiftçimizin böyle bir sorunu var. Kırsal kesim oylarına baktığımızda iktidar partisinin kırsal kesim tarafından çok ciddi oranda destekliğini görüyoruz. Bu nedenle hükümetimizden de bu manada refah, ilgi ve alaka bekliyoruz. Lütfen çiftçimizi kucaklayınız” dedi.

“GIDA FİYATLARI ÜZERİNDE MANİPÜLASYONLAR BAŞLADI”
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden birisi olan ve daha fazla arttırılması gerek hayvancılığın önemine de değinen Bayraktar, “Bugünlerde bir lobi ile mücadele ediyoruz. Kurban Bayramı’ndan evvel et ithalat lobisi hortladı. Tarım Bakanlığı ile beraber mücadele verdik. Bakanlığımız bu ithalatın önlenmesi noktasında çok ciddi duruyor. Et fiyatları bugünlerde makul seviyelere geldi. Bakın yüksek demiyorum makul seviyeye geldi diyorum. Et lobisi hortladı, ‘İthalat lazım tüketiciye ucuz et yedirmek’ söylemiyle ithalat et kapısını açmaya çalışıyorlar. Ahırları doldurmadan üretimi arttırmadan bu ülkede tüketicinin arzu ettiği kalite ve ucuz fiyatta et yemesi mümkün değildir. Süt hayvancılığı eğer bu ülkede gelişmişse, besi hayvancılığı da gelişmiş demektir. Orada, bakanlığımızla birlikte, sanayicimizi biraz yoruyoruz. Süt fiyatlarını vermekte imtina ediyorlar. Maliyetlerimizi dikkate alarak, süte fiyat vermiyorlar. Bakanlığımızla iş birliği yapıyoruz. Fiyatları biraz yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Buradan da sanayicimize sesleniyorum, 'Lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin. Üreticiden ucuza aldığınız sütü marketlerde ucuza satmıyorsunuz. Yarın eğer ben sürdürülebilir üretim noktasında olamazsam siz zannetmeyin ki artık dünyada ucuz et bulacağım, ucuz süt bulacağım, ucuz buğday bulacağım. Böyle bir şansınız artık yok. Çünkü dünyada gıda fiyatları üzerinde manipülasyonlar başladı.

Arz talep dengesi değişik nedenlerle bozuldu. Gıda fiyatları bu spekülasyon neticesinde hızlı bir şekilde yukarı doğru gidiyor. Türk insanının gıda güvencesini sağlama adına, Türk çiftçisinin üretmesine herkesin ihtiyacı var. Herkesin aklını başına alması lazım" dedi.

Fuarın açılışına Bayraktar’ın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mustafa Solak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çankaya ve davetliler katıldı.

Kaynak: İHA