Mağarada 83 Saat Mahsur Kalan Kişiyi Kurtarmak İçin Zamanla Yarıştılar

Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde girdiği bir mağarada kaybolan ve düştüğü yerde mahsur kalan kişiyi kurtarmak için adeta zamanla yarışarak gece gündüz uğraş veren ekipler, onu 83 saat sonra sağ çıkarmanın mutluluğunu yaşadı.

İlçenin Alpagut Mahallesi Kazankaya mevkisindeki Yarasaini Mağarası'na 13 Nisan'da arkadaşlarıyla define aramak için girdiği ileri sürülen Ramazan Yörük, burada kayboldu. Arkadaşlarının araması sonucu bulunamayan Yörük'ün kurtarılması için jandarmaya haber verildi.

Olaydan bir gün sonra ihbar doğrultusunda çalışma başlatan jandarma, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Nilüfer Arama Kurtarma (NAK) görevlileri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve gönüllüler, mağaranın bulunduğu bölgeye gitti.
Mihalgazi Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı İlçe Jandarma Komutanlığı, Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü, Türkiye Mağaracılık Federasyonuna bağlı Eskişehir, Ankara, İstanbul, Bursa, Antalya Mağara Araştırma Dernekleri, Anadolu, Eskişehir Osmangazi, İstanbul Teknik, Boğaziçi, Dokuz Eylül, Hacettepe Üniversitelerinin Mağara Araştırma Kulüplerine bağlı ekipler ile Türk Kızılayı Eskişehir Şubesinin de katılımıyla arama kurtarma çalışmaları koordineli yürütüldü.

- Kurtarma çalışmalarında yaşanan zorlu süreç

Ekipler, çalışmalarının başlamasından yaklaşık 5 saat sonra Yörük'e ulaştı.
Bir görevli tarafından tıbbi müdahalede bulunulan ve ihtiyaçları karşılanan kazazede, düştüğü yaklaşık bir basketbol potası büyüklüğündeki dar, boğumlu ve çok sert kayalık zemindeki mağaradan, vücudunun zarar görmeden çıkarılabilmesi için söz konusu alan genişletildi. Yörük'ün düştüğü dehlizin dar bölümleri de "kara barut" ve hilti kullanılarak açıldı. Düştüğü 6 metrelik dehlizden çıkarılan kazazede, daha rahat bir alana taşındı.
Yörük, düştüğü bölgeden 10 metre yukarıya taşındıktan sonra güvenlik önlemleri alınarak fünye ile kaya çatlatma yöntemi kullanılıp mağara girişinin genişletilmesi sürdürüldü.
Kazazedeye her türlü tıbbi ve gıda takviyesinde bulunan kurtarma ekipleri, onu mağaranın girişine kadar sedyeyle çıkardı. Daha sonra dağlık alandan taşınan Yörük, 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığına ait bir helikopterle tahliyesinin sağlanacağı yere götürüldü.
Kaburga ve belinden yaralandığı, bilincinin açık olduğu belirlenen Yörük, hover (havada sabit) pozisyonunda konulduğu askeri helikopterle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ulaştırılarak tedavi altına alındı.

- Özel yelek giydirilerek mağaradan çıkarıldı

AKUT Eskişehir Ekip Lideri Bilgin Türkmentepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernekten kendisi dahil 25 kişinin, kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi.

Yörük'ün mağaradan 83 saat sonra çıkarıldığını dile getiren Türkmentepe, "Kurtarma çalışmaları yaklaşık 3 gün sürdü. Mağaranın yapısından dolayı zorlanmamıza rağmen kazazedeyi sağ salim çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Türkmentepe, Yörük'e, steril, sağlıklı bir şekilde bulunduğu yerden çıkarmak için özel yelek giydirildiğini anlatarak, "Daha sonra yine özel bir sedyenin üzerine yatırarak mağaradan çıkartılan kazazede, 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığına ait bir helikopterle hover tarzında alınarak tedavi edileceği hastaneye götürüldü" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA