Köylere, Sağlık Götürdüler

Tıp fakültesi öğrencileri, Türk Tıp Öğrencileri Birliği'nin "Sağlık Turnesi" projesi kapsamında, Trakya'da 12 köyde tansiyon, şeker ölçümü, ağız ve diş taraması yaptı.

Proje çerçevesinde, Trakya ve Namık Kemal Üniversitesi tıp fakültesi öğrencileri, sağlık hizmetini, köydeki vatandaşın ayağına götürdü.
Etkinlikte, taramaların yanı sıra çocukların doktor korkusunu yenmesini sağlamak için de programlar gerçekleştirildi.

Proje Koordinatörü Hanefi Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin gönüllü bir öğrenci projesi olduğunu söyledi.

Projenin 14 ayrı ilde gerçekleştirildiğini ve Van'da son bulacağını belirten Yılmaz, "Proje kapsamında tıp fakültesi öğrencileri, dezavantajlı bölgelerde sağlık taraması yapıyor" diye konuştu.

Projenin ilk durakları olan Edirne ve Tekirdağ'da, Trakya Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan 82 kişilik ekiple 12 köyde taramalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Tarama kapsamında bin kişiye ulaştık. Tansiyon ve kan şekeri ölçümü, beden kitle indeksi hesaplaması, göz muayenesi yaptık ve kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını gösterdik. Ayrıca çocukların doktor korkusunu yenmesini sağlamak amacıyla 'Oyuncak Ayı Hastanesi' etkinliği gerçekleştirdik. Köylerden önemli geri dönüşler aldık. Bölge halkı uygulamadan oldukça memnun."

- Dört yıldır devam ediyor

Yılmaz, projenin 4 yıldır devam ettiğini ve şimdiye kadar 29 bin tansiyon ve kan şekeri ölçümü, 3 bin ağız ve diş sağlığı taraması, 3 bin 500 çocukla Oyuncak Ayı Hastanesi, 14 bin meme muayenesi bilgilendirmesi, 12 bin beden kitle indeksi ölçümü ve 10 bin göz muayenesi gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Bu yıl programlarının, 15-19 Mayıs arasında Van'da, tüm Türkiye'den tıp fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek taramalarla tamamlanacağını belirten Yılmaz, projeye, Türkiye'nin çeşitli illerinden üniversitelerin de destek verdiğini kaydetti.


Kaynak: AA