Genç Mucitler, Türkiye'yi Uluslararası Genç Bilim Adamları Konferansı'nda Temsil Edecek

Aksaray'da 9. sınıf öğrencileri Muhammet Uslu ve Hakan Yeşilöz, hazırladıkları biyoloji projesi ile Türkiye'yi Uluslararası Genç Bilim Adamları Konferansı'nda temsil edecek.

Ahmet Cevdet Paşa Sosyal Bilimler Lisesi 9. Sınıf öğrencileri Uslu ve Yeşilöz, "Düşük dozda antibiyotiklere maruz kalan bakterilerde direnç artışının araştırılması" konulu biyoloji projesi ile İzmir'de "Doğanata Education Science Energy Engineering Fair" (DOESEF) düzenlenen yarışmaya katıldı.

İki genç, biyoloji alanında 31 projenin bulunduğu yarışmada, 1. seçilerek önemli başarıya imza attı.
Proje hakkında bilgi veren Muhammet Uslu, projede önemli bir antibiyotik olan penisilini düzensiz ve önerilen dozun altında kullanılması durumunda ortaya çıkan sonuçlarını araştırdıklarını söyledi.

Aksaray Üniversitesi laboratuvarında yürüttükleri projede, bakteride direnç artışını incelediklerini belirten Uslu, "Projemizde Bacillus bakterisi kullandık. Deneylerimizde bakteriyi yavaş yavaş antibiyotiğe alıştırdığımızda bakterinin her seferinde antibiyotikle direnç kazandığını tespit ettik. Bakteri bu kazandığı direnci de hiçbir zaman geri bırakmamıştır" dedi.

Mucitlerden Hakan Yeşilgöz ise araştırma sonucu antibiyotiğin düzensiz veya yanlış kullanılmasıyla bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç kazandığını belirterek, buradan çıkan sonuca göre doktorlar tarafından hastalara verilen antibiyotiklerin önerilen doz ve süresinde kullanılmasının gerekli görüldüğünü aktardı.
Okul Müdürü Dilek Demirkan da okullarının TÜBİTAK tarafından 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ülke genelinde seçilen bin proje okulu arasında yer aldığını söyledi.

Sosyoloji, tarih, kimya, biyoloji, coğrafya, psikoloji ile fizik branşlarında okul öğrencileri ve öğretmenleri tarafından çeşitli projeler hazırlandığını belirten Demirkan, "Projemiz 2015 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde İzmir'de yapılacak Uluslararası Genç Bilim Adamları Konferansı'nda ülkemizi temsil edecek. Umut ediyoruz bu projemiz ile ilimize de ülkemize de dünya derecesi getireceğiz. Ben bir kere daha sosyal bilimler olarak biyoloji alanında da var olduğumuzu göstermek adına bu projenin önemini belirtiyor, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA