Engellilere Ballıca Mağarası Gezdirildi

Tokat’ta farklı bir etkinliğe imza atılarak, bedensel ve zihinsel engellilere kurtarma ekiplerinin yardımı ile dünyaca ünlü Ballıca Mağarası gezdirildi.

Engellilere Ballıca Mağarası Gezdirildi

AKUT, UMKE, jandarma, polis ve 112 Acil Yardım ekipleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda farklı bir etkinliğe imza attı. Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Ballıca Mağarası'na bedensel ve zihinsel engellilerin gezmesi için ekipler seferber edildi. Yarı kayalık yüksek bir tepenin yamacında bulunan mağaranın yakınlarına kadar engelliler araçla getirildi.

Tekerlekli sandalyelerinden 112 Acil Yardım ekiplerinin kullandığı sedyeye alınan engeliler mağaranın girişine kadar yaklaşık 200 metrelik patika yoldan jandarmaların yardımı ile çıkartıldı. AKUT ekipleri ise 102 basamaktan oluşan mağara girişinden engellilerin indirilebilmesi için halatlar yardımı ile özel bir düzenek hazırladı. Jandarma ve UMKE ekiplerinin yardımı ile engelliler tek tek halat yardımı ile sedyeye bağlanarak mağaranın girişine indirildi. Buradan ise jandarma ekipleri tarafından engellilere mağaranın bazı bölümleri gezdirildi

Özel rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gören 10 engelli ilk defa geldikleri mağarada ayrı bir heyecan yaşadı. Bedensel engelli Ayşe Gülenç, ilk defa bir mağarayı gezdiğini belirterek, “Ballıca Mağarası’nı çok beğendim. Önceden böyle bir yeri gezmeyi istiyordum. Bir anlamda hayallerimiz gerçekleşmiş oldu” dedi

Yunus Emre Gülenç ise eşini Ballıca Mağarası’na getirmek isteğinin gerçekleşmiş olmasından mutlu olduğunu belirterek, “Ballıca Mağarası’nda gezmeyi zorluklarla karşılaşacağımız için cesaret edememiştik. Burayı gezebildiği için çok mutlu oldu” diye konuştu.


Mağarayı gezen diğer engelliler de bir ilkin gerçekleştirilmesinden mutlu olduklarını, böyle organizasyonların devamını beklediklerini kaydetti.

Vali Yardımcısı Coşkun Açık ise Türkiye’ye örnek olacak bir etkinliğin yapıldığına dikkat çekerek, “Bu şekilde engelli vatandaşların yer altında 600-800 metre yürüyüş mesafesinde mağaraya indirilmesi, gezdirilmesi bir ilk. Bu yönü ile anlamlı bir hareket. Engelli vatandaşlarımızın yapabildiklerinden farklı olarak istediklerini gerçekleştirmeyi hedefledik” şeklinde konuştu.

MAĞARA 3.4 MİLYON YAŞINDA
3.4 milyon yıl yaşındaki Ballıca Mağarası dünyadaki benzerlerinin en güzel özelliklerinden birisini oluşturuyor. 1996 yılında ziyarete açılan 680 metre uzunluğundaki mağaranın en önemli karakteristik özelliği Türkiye'de hiçbir mağarada bulunmayan 'soğan sarkıt' oluşumlarına sahip olması ve mağaranın değişik yerlerinde koloniler halinde yaşayan 'cüce yarasaların bulunması' olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: İHA