Demircili Kaşık Ustası Yıllara Meydan Okuyor

Manisa’nın Demirci ilçesine bağlı Hoşçalar mahallesinde oturan 86 yaşındaki Şerif Sevgi, geçimini oyma tahta kaşık yaparak sağlıyor.

Demircili Kaşık Ustası Yıllara Meydan Okuyor

Gençlik yıllarında gündüz arazide çalışan akşamları da evinin altında kurduğu küçük bir atölye de oyma işi yapan Şerif Sevgi, gençlik yıllarından bugüne yaptığı kaşıkları pazarda satarak geçimini sağlıyor.

Şerif Sevgi “Çocukluğumdan bu yana bu mesleğimi hiç bırakmadım. Gençlik yıllarımda oyma kaşıklar yaparken daha sonraları hamur oklavası, baston, oyma çeyiz sandıkları yapmaya başladım. O dönemler de bu yaptığımız bu tür malzemelere evlenecek kızlar alıyorlardı. Fakat şimdiler de alan yok. Bende civar köy ve ilçelere oyun kaşıkları yapmaya başladım. Yemeklerde kazanlarda kullanılan kepçeler ve çevirgeçler yapıyorum. Yaşım çok ilerlediği için gençlik yıllarımdaki gibi çalışamıyorum. Günde bir veya iki kaşık yapabiliyorum.” Mutfakta kullanılan tahta kaşıkların vernikli olmaması gerektiğini belirten Şerif Sevgi, “Bu eşyaların hiçbirinin bulaşık makinesinde yıkanmaması sağlığımız açısından önemlidir.” dedi.

Kaynak: İHA