CHP'ye sadece bir oy çıktı

Yerel seçim sonuçları Züğürt Ağa filmini aratmadı.

CHP'ye sadece bir oy çıktı
Züğürt Ağa filminde, ağanın partisine sadece 1 oy çıkmıştı. Herkesin sahiplendiği o 1 oy, CHP'de de gerçek oldu. 71 üyenin kayıtlı olduğu Sincik'te, CHP adayına 1 oy çıktı. CHP, 25 belediyeyi ise yüzde 2'den az oy oranıyla kaybetti.

Haberturk gazetesinden Düzgün Karadaş'ın haberine göre; CHP bugünden itibaren yoğun bir seçim değerlendirme maratonuna girmeye hazırlanırken Parti Meclisi'ne sunulmak için hazırlanan MYK Raporu'nda seçim sonuçlarına ilişkin çarpıcı analizler yer aldı. Raporda; CHP'nin seçime girdiği 399 yerde oyların yüzde 10'nun altında kaldığı vurgulandı. Liste, Şener Şen'in efsanevi Züğürt Ağa filmindeki seçim sonuçlarını akıllara getirdi. Zira birçok yerde alınan sonuçlar, CHP'nin adaylarına kendi sandık görevlileri ve partinin üyelerinin bile oy vermediğini ortaya koydu. İşte örnekler:

SİNCİK: CHP'nin partiye kayıtlı 71 üyesinin bulunduğu Adıyaman Sincik'de başkan adayına sadece 1 oy çıkarken; yine 135 kayıtlı üyenin bulunduğu Kilis Musabeyli'de CHP adayına 5 oy çıktı. 41 üyeli Batman Hasankeyf'te 4, 179 üyeli Sivas Hafik'te 8 oy, 548 üyeli Aksaray Gülağaç'ta 7 oy alınabildi.

KIL PAYI: Ankara ve Antalya Büyükşehir belediyelerinin de aralarında bulunduğu 25 belediyeyi CHP, yüzde 2'den daha az oy farkıyla kaybetti. Muğla Köyceğiz'de 17, İzmir Selçuk'ta 15, Isparta Gönen'de 31, Edirne Meriç'te 22, Diyarbakır Çüngüş'te 14, Çanakkale Ezine 21'de, Bartın Kurucaşile'de 4, Artvin Hopa'da 20 oy, Ardahan il merkezinde 55 oy kazananı belirledi.

YÜZDE 2: CHP, aralarında Zonguldak il, Yalova il ve Hatay Büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu 19 belediyeyi ise yüzde 2'den az oy farkıyla kazandı. Yalova Merkez 6, Nevşehir Avanos ve Eskişehir Mahmudiye 7, Muğla Dalaman 4 oy, Çorum Mecitözü 13, Balıkesir Manyas 23, Zonguldak Çaycumaı 28 oy farkla kazanıldı.

RAPORDAN ALINTILAR
AK Parti arttı: "Yerel seçimler bazında AKP'nin 2009'a göre oylarını artırdığı söylenebilir. Ancak 2014 seçimlerinin genel seçim karakteristiği taşıdığı değerlendirmesiyle, AKP'nin 2011'e göre meclis oyları bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 1 milyona yakın oy kaybettiği saptanmalıdır. Referandum özelliği öne çıkarıldığında ise, 12 Eylül 2010'a göre AKP bloğunun yüzde 58'den, yüzde 45'e daraldığı görülmektedir."

CHP de arttı: "CHP'nin oylarının, 2009'a kadar olan yüzde 20-25 bandından, yüzde 25-30 bandına geliştiği görülmektedir. Yerel seçimler karşılaştırıldığında, CHP'nin oyları meclis bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 4 milyon artış göstermiştir. 2011'e göre, CHP'nin oylarındaki artış meclis bazında 350 bin, belediye başkanları bazında 2 milyon dolayındadır."

'1 OY İKİNİZİNSE BENİM OYUM NEREYE GİTTİ'
CHP'de alınan sonuçların akla getirdiği Züğürt Ağa filminde ağa, kendi partisine çıkan oyun "1" olduğunu duyunca şaşkına döner ve kâhya ile işçilerini fırçalar. Ancak her ikisi de "1" oya sahip çıkınca Züğürt Ağa "Ula 1 oy ikinizinse benim oyum nereye gitti?" diye sorar.

Oyları ne etkiledi:

*Seçimlerin yerel seçimden çok genel seçim ve hatta referandum özelliklerini taşıması

* Seçmenin stratejik oy davranışı nedeniyle partiler arasındaki oy kayışları

* Yasal düzenlemelerle Büyükşehir sayısı ve statüsünün değiştirilmesinin ortaya çıkardığı sonuçlar

* AKP'nin devlet olanaklarını kullanması ve kampanyaların tanıtımı ve finansmanı alanındaki açık adaletsizlikler

* Mevcut belediyelerin başarılı ve/veya başarısız geçmişleri

* Aday saptama konusundaki başarı ve/veya başarısızlıklar.