Babadağ'a Orman Yolu Açılırken Doğaya Zarar Verildiği İddiası

Dünyanın önemli yamaç paraşütü merkezleri arasından gösterilen Babadağ'da, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Orman İşletme Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle yapımına başlanan orman yolu için ağaç kesilerek doğaya zarar verildiğini ileri süren çevreciler, duruma tepki gösterdi.

FTSO'nun, Güney Ege Kalkınma Ajansından hibe alarak hazırladığı "Rotamız Babadağ" projesi kapsamında Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü ile imzaladığı protokolle yapımına başlanan ve Karağaç ve Kozağaç mahallelerine bağlanacak orman yolunda sona gelindi.
Yol çalışmalarında çok sayıda ağaç kesilerek doğaya zarar verildiğini ileri süren çevreciler, bölgede çekilen fotoğraflarla FTSO önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklamayı okuyan TEMA Vakfı Fethiye temsilcisi Okyay Tirli, Babadağ'ın, Fethiye-Göcek özel çevre koruma bölgesinde bulunan, Türkiye'nin çok önemli ekosistemini barındıran dağlardan biri olduğunu söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerinin yolu, "yangına müdahale yolu" şeklinde ifade ettiğini anlatan Tirli, turizme de hizmet edeceği söylenen yolun 2 aracın geçebileceği genişlikte yapıldığını ifade etti.

Turizm adına böyle bir kıyım yapılmasını anlamalarının mümkün olmadığın dile getiren Tirli, şöyle konuştu:
"Babadağ Teleferik Projesi'ne, 'yol yapılmasın ama orman yolları acil durumlarda kullanılsın' diye destek verdik. Teleferik yapılacaksa bu yola ne gerek var. Neredeyse 10 yıl oldu, teleferik yapmayı beceremediler. Bu kadar büyük bir doğa katliamına neden olan yolun yapılmasını anlamış değiliz. Koruma altında bulunan Babadağ, böyle mi korunmalı. Doğal güzelliklerimiz olmadan turizm olmaz, öncülük edenlerin de vicdanları olmaz."
Tirli, bölgede 100'e yakın koruma altındaki ağacın kesildiğini ileri sürerek, ilgili kurumlara durumu bildireceklerini söyledi.

- "15-20 ağaç kesildi, bu yıl 300 bin fidan dikildi"
Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu ise yaklaşık 20 yıl önce planlanan yolun 2014 yılı programına alındığını söyledi.

Babadağ'da çıkabilecek bir orman yangınına müdahale edebilmek için yolun yapılması gerektiğini vurgulayan Zorlu, bugün bölgede çıkabilecek orman yangına karadan müdahale şansları bulunmadığını, olası yangında on binlerce ağacı kaybetme riskleri olduğunu anlattı.
Zorlu, böyle bir riski göze alma şansları bulunmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yol yapılırken 15-20 ağaç kesildi. Bu yıl müdürlük olarak yaklaşık 300 bin fidan diktik. Yolu yaparken amacımız orman yangınlarıyla mücadele ama orman köylüsü, turizmciler, yamaç paraşütü yapan sporcular da faydalanacak. Fethiye'nin ormanlık kesimlerindeki birçok yol geçmişte orman tarafından yapılmış, bugün herkes kullanıyor."
Zorlu, ormandan bir metrekare alanın dahi işgal edilemeyeceğini belirterek, yolun yapılaşma amacıyla açıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığına işaret etti.
-"Olası yangına etkili ve verimli müdahale planlanıyor"
FTSO'dan yapılan açıklamada ise bölgedeki güzergahta herhangi bir yolun bulunmamasının, çalışmaları süren orman yolunun önemini gösterdiği kaydedildi.
Babadağ'ın bitki örtüsü ve konumu göz önüne alındığında, olası yangında on binlerce ağaç ve canlının yok olma riskiyle karşı karşıya bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Çalışmayla bölgede olası yangına etkili ve verimli müdahale planlanıyor. Çalışmalar kapsamında yol güzergahında bulunan 20 ağaç kesildi. Bu sayede oluşabilecek olumsuzluk karşısında on binlerce ağaç ve sayısız canlının yok olmasının da önüne geçilecek."
Kaynak: AA