4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Adana'da Başladı

İki yılda bir düzenlenen Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'nun dördüncüsü Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) başladı.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Mithat Özhan Amfisi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında, gıdaların, ulusal kimliklerin yaşatılmasında ve ülkelerin tanıtımında önemli bir yer tuttuğuna dikkati çekti.
Geleneksel gıdaların, toplumların hem yeme alışkanlıklarını hem de kültürel özelliklerini nesiller boyunca aktardığını ifade eden Kibar, turizm sektörünün gelişmesine paralel olarak geleneksel gıdalara olan ilginin de giderek arttığını belirtti.

Türkiye'nin gıda ve içecek kültürü açısından zengin ülkeler arasında bulunduğuna işaret eden Kibar, şunları söyledi:
"Gelişmiş ülkelerde yöresel ve özelliği olan ürünlerin en iyi ve güvenli şekilde üretilmesi amacıyla bilimsel yöntemlerle belirlenmiş kurallar söz konusudur. Türkiye'de bu tür bir sistemin bilimsel ve yasak bazda oluşturulması, sistemin belli otoriterlerce kontrol edilmesi ve denetlenmesi ürünlerimizin tanıtılması açısında çok önemlidir. Geleneksel gıdalarımızı korumanın ve dünyaya tanıtmanın en önemli yolu, bu ürünlerin kayıt altına alınması ve modern tekniklerle güvenilir şekilde üretilmesidir. Geleneksel gıdalarımızın envanterinin çıkarılması, ürün özelliklerinin belirlenmesi, muhafaza ve işleme yöntemlerindeki yöresel farklılıkların ortaya konmasıyla bu gıdalar koruma altına alınabilecektir.''
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Akgül ise geleneksel gıdaların hem kendi teşkilatları hem de Türkiye açısından çok önemli bir konu olduğunu kaydetti.

Türk toplumunun 3-4 bin yıllık bir kültürden geldiğini anlatan Akgül, ''Hem toplumumuzun beslenme alışkanlıklarının devamı hem bu geleneklerimizin korunması hem de kaliteli ve sağlıklı gıdalara ulaşımın sağlanması açısında bu sempozyumu çok önemsiyoruz'' diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü, Gıda Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen ve iki gün sürecek sempozyuma, birçok üniversiteden akademisyenler, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri ile öğrenciler katılıyor.
Kaynak: AA