Tbmm Başkanı Çiçek, Letonya Cumhurbaşkanı Berzins İle Görüştü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile görüştü.

Çiçek'in makamında, başbaşa yapılan görüşmenin ardından heyetler arası görüşme yapıldı. Görüşmede konuşan Çiçek, uzun geçmişi olan iki ülkenin, ilişkilerini geliştirmesi bakımından müsait bir atmosferin olduğunu söyledi.

Ziyaretin, ilişkileri daha ileriye götürmesi bakımından önemli bir fırsat olduğunu belirten Çiçek, "Gerek AB ve NATO üyeliğiniz, şimdi de müzakeresine başladığınız OECD üyeliğiniz, Tükiye'nin destek verdiği ve üye olmanızdan memnuniyet duyduğumuz hususlar" dedi.

İlişkilerin gelişmesine iki ülkenin parlamentolarının da destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan Çiçek, Letonya'nın önümüzdeki yıl AB dönem başkanlığını üstleneceğini, Türkiye'nin de G-20'ye ev sahipliği yapacağını anımsattı. Çiçek, şunları söyledi:
"Dolayısıyla bu süre zarfında ağır aksak yürüyen AB ile ilişkilerde bir mesafe alırız. AB üyeliği konusundaki desteğinizin farkındayız. Bunun artarak devam etmesini diliyoruz. Dönem başkanlığınızda hiç olmazsa bazı başlıkların müzakereye açılma fırsatını bulmuş oluruz, değilse, 50 seneyi aşkın zamandır AB türküsünü, şarkısını söylemeye devam ediyoruz. Biraz karikatürize bir durum. Hiçbir ülke bu kadar uzun süre AB üyeliği konusunda beklemedi. Dolayısıyla bir kısım ülkelerin ön yargıları ve ahde vefayla bağdaşmaz tutumları sebebiyle müzakere edecek bir başlık yok. Bir tek başlık var. Diğerlerinin açılış kriterleri bile bize bildirilmedi. Müzakere ediyoruz da neyi müzakere edeceğimizi biz de bilmiyoruz. Ümit ederiz sizin başkanlığınızda bu sis perdesi biraz daha ortadan kalkmış olur. Türkiye'nin AB üyeliği, iki ülkenin de menfaatine olacaktır. Biz Avrupa'ya yük değil imkanlarımızla beraber geliyoruz. Türkiye'nin AB'ye sağlayacağı katkıları bir başka ülkenin sağlaması mümkün değildir. Umarız bu gerçek bir an evvel fark edilir ve şu an neredeyse donma noktasında olan bu ilişkiler için iyimser olmamız noktasında bir kısım fırsatlar önümüze gelmiş olur."
"Türkiye'nin kaderine bakın ki Türkiye'nin AB üyeliği ilgili süre 50 yılı geçti; Kıbrıs ihtilafının üzerinden de 50 yıl geçmiş oldu. Demek ki AB ve bir kısım dostlar, Türkiye ile ilgili sorunları 50 yıl geçmeden dikkate almıyorlar" ifadesini kullanan Çiçek, "Kıbrıs konusunda bizim herkesten beklediğimiz husus, adil bir tutum takınmaları" dedi.

AB'nin de 26 Nisan 2004'te yaptığı açıklamanın arkasında durmasını isteyen Çiçek, "Verilen sözde durmak da Avrupa değerleri içindeyse o zaman biz şimdi Avrupalı dostlarımızdan beklediğimiz, Rum kesimi referandumda çözümü reddettiği için, Türk kesimine karşı bu haksızlıktan vazgeçilmesidir. Rum kesimi ayak sürümeye devam ediyor. Sizin orada temsilcilikleriniz var. Ziyaretler olduğunda Türk tarafından da davet yapın ya da Türk tarafını da ziyaret edin ki cesaret verici adımlar atılmış olsun. Rum kesiminin ayak oyunlarına AB alet olmamalıdır" diye konuştu.

1915 Ermeni olaylarıyla ilgili Letonya'nın tutumunu Türkiye'nin takdirle izlediğini ifade eden Çiçek, bu konuda da şunları ifade etti:
"Tarihi tarihçilere bırakmak lazım. Parlamentoların görevi bugüne ve geleceği inşa etmektir. Geçmişteki olaylarla ilgili bir hedef kurum olarak parlamentolardan 2015'e doğru giderken bir kısım kararların çıkarılması noktasında Ermeni tarafının çabaları var. Bunlar doğru şeyler değil. Barışa hizmet etmez. İlişkilerin gelişmesine olumlu katkı sağlamaz. Tarihi, tarihi olayları tarihçilere bırakalım. Biz kendi tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Bu, bir öz güven ifadesidir. Bir topluma, halka 'soykırım yaptın' demek, o topluma yapılabilecek en büyük hakarettir. Hiçbir ülkenin benim ülkeme böyle bir bühtanda bulunmaya hakkı yoktur. Bugün Ukrayna'nın doğusunda yapılmak istenenler, 1915'te Osmanlı'nın doğu topraklarında bir kısım işlerin yapılmasına sebebiyet verdi ve birlikte bazı acıları yaşadık. Ukrayna'daki gelişmelerin gündemde olduğu bir dönemde 1915 olaylarını anlamak kolaydır."

-"Müzakereleri hızlandırmak için elimizden geleni yapacağız"-

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins de AB ile ilgili ifade edilen kaygıları anlayışla karşıladıklarını belirterek, "Ümit ederiz ki önümüzdeki yıl dönem başkanlığımız esnasında 50 yılda kaydedilen ilerlemeden daha fazlasını kaydetmeyi başarabiliriz" dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de hem NATO hem OECD üyeliği sırasında hem farklı alanlarda Türkiye'nin verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Rinkevics, "Bizler Türkiye'nin AB üyeliğini her zaman destekledik. 6 aylık dönem başkanlığımızda Türkiye ve AB arasındaki katılım müzakereleri hızlandırmak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Siyasi açıdan iklim biraz daha ısınacak olursa Ankara Protokolü'nün yeniden gündeme gelmesinin ve karmaşıklaşan bu konuda bir ilerleme kaydedilmesinin mümkün olacağını ifade eden Rinkevics, "Ermeni olaylarıyla ilgili bu tür karmaşık olayları tartışma platformunun akademik platform olduğunu düşünüyoruz. Kendi tarihimizde, Letonya-Rusya ilişkilerine baktığımızda da bizim için de zorlu olabilecek bir takım konulara en iyi yaklaşımın bu olduğu görüşündeyiz" dedi.

Görüşmede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de bulundu.
Kaynak: AA